Skip to content

Paasweekend 2013 bij Stoomtrein Valkenburgse Meer (bij Leiden)

24 maart 20134 minute read

Valkenburg – Als voorproefje op het komende rijseizoen rijden tijdens het gehele Paasweekend weer stoomtreinen. Doe uw (klein)kinderen een groot plezier en trakteer ze op een ritje met de stoomtrein. Nog steeds spreekt de stoomtrein tot de verbeelding en kleuters zingen ook nu nog vol overgave op school “Op een klein stationnetje, ’s morgens in de vroegte, stonden zeven wagentjes netjes op een rij. En het machinistje draaide aan het wieletje. Hakke hakke puf, puf, weg zijn wij!” Een trein met blije kinderen, daar kan geen overvol ballenbad van een meubelgigant met Pasen tegenop.

Tijdens het Paasweekend van 30 maart t/m 1 april a.s. zal Stoomtrein Valkenburgse Meer / Smalspoormuseum tijdelijk de deuren in 2013 openen. Vanaf 11 mei t/m het laatste weekend van september zal het museum elk weekend weer geopend zijn. Een stoomtrein uit 1928 staat op z’n paasbest gereed op spoor 1 voor het nieuwe station dat nu helemaal is ingericht. De rode dakpannen harmoniëren prachtig met de helaas nog kale takken van de bomen die het buitenmuseum omzomen. Dit station is een replica van het tramstation van Gorssel uit de jaren 20 van de vorige eeuw. Het buitenmuseum heeft nu naast dit station een locomotievenloods en een rijtuigenloods in de stijl van de originele gebouwen van de Geldersche Tramwegen die aan het begin van de vorige eeuw in de Achterhoek stonden. In de collectie van Stoomtrein Valkenburgse Meer bevinden zich ook locomotieven en rijtuigen van deze maatschappij zodat een historische combinatie is ontstaan. In de winter de nieuwe motorlocomotievenloods gereed gekomen. Deze loods is nu ook toegankelijk voor bezoekers.

Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt het kleine, dappere en groen geschilderde locomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. De kleinschaligheid van de stoom- en dieseltreinen op smalspoor maken dit museum extra aantrekkelijk voor kinderen. De machinist, de stoker en de conducteur hebben plezier in hun vrijwilligerswerk en delen hun passie graag met de (klein)kinderen en hun (groot)ouders. Bijkomend voordeel van stoom- en dieseltreinen op 70 cm smalspoor is dat de machines niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. Voor jong en oud blijft het intrigerend als de locomotief zich sissend en rookwolken uitblazend in beweging zet.
Teruggekomen na een rit van 45 minuten kunt u nog een bezoek brengen aan het Nationaal Smalspoor museum op hetzelfde terrein. Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt u in het museum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. U vindt u een overzicht van de geschiedenis van het smalspoor. Foto’s, video, maquettes en modellen geven een overzicht van de vele toepassingen van smalspoor. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. Hun (groot)ouders kunnen hun (klein)kinderen gadeslaan met een lekker kopje koffie of thee.

Geopend zaterdag 30 maart, Eerst Paasdag 31 maart en Tweede Paasdag 1 april. De stroomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Het museum is op deze dagen geopend van 10.30 tot 17.00 uur en ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Kinderen betalen € 5,– en volwassenen € 7,– voor een rit met de stoomtrein. Een bezoek aan het binnen- en buitenmuseum is bij de prijs inbegrepen.

Reserveren is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen.
Stoomtrein Valkenburgse Meer
J.Pellenbargweg 1
2235 SP Valkenburg ZH
Tel . 071- 57 242 75

www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinValkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top