Skip to content

‘The Palaces of William and Mary: Het Loo and Hampton Court’

1 april 20132 minute read

Wassenaar – ‘Onze’ stadhouder Willem III, geboren in 1650, was getrouwd met Mary, de dochter van de Jacob II, koning van Engeland. Nadat de katholieke Jacob II was verdreven, werden William & Mary in1689 door het Engelse parlement geaccepteerd als koning en koningin. Het was de eerste – en tot nu toe enige – keer in de Engels geschiedenis, dat het een echt dubbelkoningschap betrof. Beiden werden monarch met dezelfde bevoegdheid en kregen als titels Koning Willem III en Koningin Maria II. Toen Maria stierf op 28 december 1694, regeerde Willem alleen verder tot aan zijn dood op 8 maart 1702.

In de lezing van Caroline Knight staan de paleizen en tuinen van William & Mary centraal. In 1685 woonden Willem III en Mary nog in Nederland en lieten zij het indrukwekkende Paleis Het Loo bouwen als jachtverblijf. Recent zijn de prachtige tuinen hiervan gerestaureerd. In 1688 vertrokken zij naar Engeland en gingen wonen in Whitehall Palace. Zij kochten eveneens het huidige Kensington Palace om zich te kunnen terugtrekken van het hofleven. Ook lieten William & Mary Hampton Court verbouwen – het paleis van de roemruchte Henry VIII – door de beroemde architect Sir Christopher Wren. Helaas was Hampton Court pas gereed na de plotselinge dood van Mary. De kamers van Hampton Court zijn een indrukwekkend voorbeeld uit de periode van de Barok. Net als de tuin, waar de vertrekken over uitkijken, zijn deze recent prachtig gerestaureerd.

De spreekster, Caroline Knight, houdt bezig met architectuurgeschiedenis. Zij verzorgt lezingen en cursussen over de renaissance en barok voor het Londense V&A museum in Londen. Haar specialisatie is de Engelse en Schotse architectuur van de 16e tot 18e eeuw. Op dit moment schrijft zij een boek over landhuizen rondom Londen.

De lezing begint 20.00 uur. Warenar is om 19.30 uur open. Entree (niet leden): € 12. Lidmaatschap (lezingen en andere activiteiten) Decorative & Fine Arts Society of The Hague: 60 € per jaar, 110 € per stel. De website is: www.dfas.nl. Adres Warenar: Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar.

Tags

LezingWarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top