Skip to content

Uitreiking titel “fairtrade”

8 april 20132 minute read

Wassenaar – Begin januari heeft de jury van de Landelijke Fairtrade gemeenten bekend gemaakt dat Wassenaar voldoet aan de criteria om de titel “Fairtrade Gemeente” te mogen voeren. In mei a.s. zal deze mooie titel officieel overhandigd worden door de landelijke jury.

Als een gemeente zich Fairtrade mag noemen betekend dat er veel winkels, bedrijven en organisaties zijn die fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Bovendien betekent het dat veel consumenten in Wassenaar voor fairtrade producten kiezen. Fairtrade betekent dat er eerlijke handel wordt gedreven tussen het westen en producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. “Eerlijk” betekent dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun producten. Fairtrade-organisaties helpen deze producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen. Hierdoor kunnen ze een beter leven leiden.

Hoe is Wassenaar een fairtrade gemeente geworden?
Vorig jaar besloot de gemeenteraad unaniem dat Wassenaar een fairtrade gemeente zou moeten worden. Een werkgroep is aan de slag gegaan om na te gaan of Wassenaar zou kunnen voldoen aan de criteria. Zij hebben daarover gecommuniceerd met de winkels, bedrijven, scholen, kerken en andere organisaties. Ook met de gemeente zelf. De gemeente Wassenaar zelf voldoet aan de eisen, omdat zij fairtrade koffie en thee schenken en rekening houden met fairtrade in hun inkoopbeleid.

Feestdagen op 23 en 25 mei
Op donderdag 23 mei a.s. wordt ‘s avonds de titel “Fairtrade Gemeente” officieel overhandigd aan burgemeester Hoekema tijdens het evenement “Eten bij de Burgemeester”. Op deze dag wordt ‘s middags ook het eerste bord “fairtrade gemeente” geplaatst bij de Papeweg. Daarna gebeurt dat bij een drietal andere toegangswegen van de gemeente. Op zaterdag 25 mei zal er in feestelijke stijl een vrolijke stoet met muziek door de winkelstraten lopen. Winkels en bedrijven die fairtrade producten verkopen en/of gebruiken krijgen dan een raamsticker uitgereikt.

Tags

FairtradeGemeenteWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top