Ga naar hoofdinhoud

“Tien Vrouwen van Soestdijk”

10 april 20133 minute read

Wassenaar – Het Nut Wassenaar heeft een bijzonder uitgebreide excursie voorbereid met als begeleidster niemand minder dan Thera Coppens, de bekende schrijfster van boeken over de historie van de Lage Landen en de Oranjes. Die excursie is gepland op zaterdag 8 juli, hartje zomer. We zullen er met een luxe touringcar van Jonker Travel, die van alle gemakken is voorzien (zelfs een rondzit is aanwezig) naar toe rijden.

Thera Coppens ontvangt de groep bij cafe/eethuis de Generaal in Baarn met koffie en appeltaart. U krijgt daar een lezing over de Tien Vrouwen van Soestdijk van de eerste Catharina Hooft tot de laatste prinses Juliana.

Daarna wordt per luxe touringcar een rit gemaakt door Baarn, waarbij u allerlei interessante locaties ziet die verband houden met de vorstelijke historie van Baarn, waarbij mevrouw Coppens anekdotes vertelt en veelal onbekende monumenten toont. De lunch zal voor de groep klaarstaan in de Oranjerie van Paleis Soestdijk. Hierna wordt er door het Park naar het Paleis gewandeld en worden daar in twee groepen rondgeleid door een ervaren gids. U krijgt allerlei belangrijke zalen te zien en enkele privé kamers van Juliana en Bernard. Na afloop maken we o.l.v. mevrouw Coppens een wandeling door het park, waarbij ze u o.m. het boerderijtje van Prinses Sophie toont, de ijskelder, het chalet van prinses Wilhelmina, de rododendrontunnel en de fonteinmolen. Ter afsluiting wordt thee gedronken in de Oranjerie. Al met al een vorstelijk dagje uit!

Het is nog niet bekend welke functie Paleis Soestdijk in de nabije toekomst gaat krijgen. Het paleis moet eerst grondig gerenoveerd en gerestaureerd worden, en ook de bijgebouwen en het landgoed moeten onderhouden worden. De totale kosten hiervan worden hoger geschat dan 100 miljoen euro. Het is echter nog niet duidelijk hoeveel de overheid hierin wil investeren. In elk geval wordt u nu nog door het Nut de kans geboden om er op een informatieve en ontspannen manier van te kunnen genieten. Hoe vaak heeft u de mogelijkheid om in Nederland een paleis van binnen te bekijken?

Er is bij de Rijksgebouwendienst nog steeds veel vraag naar bezoek en rondleidingen en we moeten eerder dan in het Nut boekje werd aangegeven beslissen of er voldoende deelnemers zijn om deze historische excursie definitief te kunnen vastleggen. Wij vragen de geïnteresseerde Nut leden en hun introducés dan ook om eerder dan in het Nut boekje 67 vermeld staat – i.p.v. 5 juni nu uiterlijk 15 mei – te zorgen dat uw aanmelding bij het Nut binnen is, via het inschrijfformulier dat in de bibliotheek bij het Cultuur Informatie Punt ligt of via de website www.nutwassenaar.nl. Op beide manieren kunt u ook Nutlid worden.Had u zich nog niet opgegeven, doe het eerst! Dit vorstelijke dagje uit kost € 109,00 p.p. voor Nutleden, introducés betalen € 3,00 meer, alles is inclusief. Er zijn in Wassenaar acht opstapplaatsen (zie boek 67)

Tags

NutSoestdijkWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top