Skip to content

OM eist gevangenisstraffen in zaak hennepkwekerij in villa Wassenaar

11 april 20134 minute read

Wassenaar – De officier van justitie sprak vandaag de laatste eisen uit in de zaak waarbij een hennepkwekerij van 905 planten in een villa in Wassenaar werd aangetroffen. Uit onderzoek kan volgens het Openbaar Ministerie worden geconcludeerd dat er minimaal gedurende een jaar is geteeld en in dat jaar circa 5 keer is geoogst. Naar schatting hebben drie hoofdverdachten circa €217.597,- verdiend aan de hennepkwekerij.

Het behandelen van de zaak nam drie dagen in beslag en in totaal moesten er twaalf verdachten voor de rechter verschijnen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de hennepkwekerij en het deelnemen aan een criminele organisatie, omdat er volgens de officier sprake is van een gestructureerd en duurzaam samenwerkingsverband. Zeven verdachten zouden hennepplanten hebben geknipt de andere vijf verdachten vervulden daarnaast een grotere rol.

Hoofdverdachten
Het gaat om een 49-jarige man uit Wassenaar die bij aanhouding in het huis woonde. Hij hoorde 20 maanden gevangenisstraf tegen zich eisen. De 51-jarige bewoonster hoorde zes maanden gevangenisstraf en 240 uur werkstraf tegen zich eisen en een 53-jarige man mag wat betreft de officier acht maanden gevangenisstraf krijgen. Hij had de villa gehuurd door zich tegenover de makelaar en verhuurders uit te geven als internationaal jurist met volgens de officier het doel om in de villa een hennepkwekerij te plaatsen. De 53-jarige man had de villa gehuurd voor de 51-jarige vrouw en 49-jarige man. Bij deze drie verdachten heeft de officier per persoon een ontnemingsbedrag van €40.605,55 gevorderd.

Tegen een vierde hoofdverdachte eiste de officier zeven maanden gevangenisstraf waarvan twee maanden voorwaardelijk en 140 uur werkstraf. Deze 23-jarige man uit Den Haag regelde volgens de officier van justitie de knippers en stuurde hen aan. Bij hem is een ontnemingsbedrag van €27.587,- gevorderd.

Tegen de vijfde hoofdverdachte, een 39-jarige man uit Uithoorn, eiste de officier een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. Hij had volgens de officier van justitie geholpen met het opbouwen en de onderhoud van de hennepkwekerij. Ook bij hem werd een ontnemingsbedrag van €27.587,- gevorderd.

Strafeisen tegen knippers
Tegen een knipper die vaker tegen de lamp is gelopen, eiste de officier 147 dagen gevangenisstraf en drie maanden gevangenisstraf voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Een man die ook al vaker was gepakt hoorde 200 dagen gevangenisstraf tegen zich eisen waarvan 51 dagen voorwaardelijk. Een andere knipper mag van de officier van justitie één maand gevangenisstraf krijgen en een werkstraf van 180 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk. De gevangenisstraffen hebben zij al uitgezeten doordat zij daarvoor in voorlopige hechtenis hebben gezeten. Tegen drie knippers werd een werkstraf van 180 uur geëist. Tegen de laatste knipper werd een werkstraf van 80 uur geëist.

Ontdekking hennepkwekerij
De zaak kwam aan het licht na meerdere meldingen van buurtbewoners die het vermoeden hadden dat er zich een hennepkwekerij in de villa bevond. De politie startte een onderzoek en uit een warmtemeting bleek dat het vermoeden van een hennepkwekerij juist kon zijn. Uit metingen van het energiebedrijf bleek dat het stroomverbruik onverklaarbaar hoger was dan voorgaande jaren.

De aanwijzingen stapelden zich op en op 19 september 2012 trad de politie de woning binnen. In de villa werd een hennepkwekerij aangetroffen en op het moment van binnentreden waren meerdere personen hennepplanten aan het knippen. Deze mensen werden allemaal aangehouden.
De woning werd doorzocht onder leiding van de rechter-commissaris. In totaal werden er 905 hennepplanten en circa 7200 gram hennep aangetroffen. Daarnaast vond de politie een geladen revolver en €12.800,-.

Na de vondst van de hennepkwekerij deed de politie onder leiding van het Openbaar Ministerie verder onderzoek. Dit onderzoek leidde tot de aanhoudingen van de vijf hoofdverdachten.
In deze zaak is nog één verdachte voortvluchtig. Volgens de officier van justitie financierde hij de villa en is deze verdachte mogelijk de opdrachtgever.

Hennepteelt en georganiseerde criminaliteit
Politie en OM investeren veel tijd en mankracht in onderzoeken naar grootschalige hennepteelt. De verbouw van hennep heeft zich ontwikkeld tot een industrie die in belangrijke mate in handen is gekomen van de georganiseerde criminaliteit. De gevolgen daarvan zijn overal zichtbaar en ruikbaar. Niet alleen zorgt hennepteelt voor veel overlast, verloedering en gevaar in woonwijken, maar het gaat ook vaak samen met belastingontduiking, illegale bewoning en energiediefstal. Door het illegaal aftappen van elektriciteit ontstaan brandgevaarlijke situaties voor ook de omliggende huizen. Het aanpakken van dergelijke hennepteelt is dan ook één van de speerpunten van het Openbaar Ministerie.

Tags

HennepkwekerijOMWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top