Skip to content

Prins Willem-Alexander mag 46 kaarsjes uitblazen

27 april 20132 minute read

Wassenaar – Vandaag viert de toekomstige koning zijn 46ste verjaardag. Hij doet dit in rust op Villa Eikenhorst samen met vrienden en familie. Vanaf volgend jaar zal heel Nederland zijn verjaardag vieren op koningsdag.

Prins van Oranje inspecteert laatste erewacht op de Eikenhorst
Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje heeft vandaag voor de laatste keer op zijn verjaardag de erewacht van de Koninklijke Luchtmacht geïnspecteerd. De Koninklijke Luchtmacht stelt traditiegetrouw op de verjaardag van de Prins van Oranje een erewacht op bij zijn woonhuis. Vanwege de inhuldiging wordt deze traditie dit jaar, na 32 inspecties, afgesloten.

De erewacht bestond uit een peloton bewakingspersoneel van het 640 squadron van vliegbasis Volkel, voor de inspectie opgesteld op het voorplein van de Eikenhorst, en twee luchtmachtmilitairen de gehele dag aan het begin van de oprijlaan. De commandant van vliegbasis Volkel, kolonel Peter Tankink, was hierbij aanwezig. Na de inspectie overhandigde majoor Carlo Mekes, commandant van het 640 squadron, aan de Prins van Oranje namens het squadron een cheque met een bedrag dat ten goede komt aan het Oranje Fonds.

Het 640 platform squadron is het grootste operationele squadron van de Koninklijke Luchtmacht. Op vliegbasis Volkel verzorgen zij de luchtverkeersleiding, brandbestrijding en -preventie, meteorologische diensten en de bewaking en beveiliging van de vliegbasis.

De Prins van Oranje doet als aanstaand Staatshoofd afstand van zijn actieve militaire status. Voor zijn inhuldiging als Koning der Nederlanden wordt hem op verzoek eervol ontslag verleend. De Prins is nu nog militair in de rang van commandeur bij de Koninklijke Marine en heeft een overeenkomstige opperofficiersrang bij de andere krijgsmachtdelen. Als Staatshoofd en lid van de regering kan de Koning echter geen actieve militaire functie meer vervullen binnen de Krijgsmacht.

Tags

KoningWassenaarWillem Alexander
Gerelateerde artikelen
Back To Top