Skip to content

Drie kunstenaars exposeren in de maand mei in Galerie in de Molen

29 april 20133 minute read

Wassenaar – Bij de Kunstgroep Wassenaar zullen de schilderijen van Dons van der Gronden- Deppe, de houten beelden van Ni-el en de opvallende sieraden van Frans Beelen tentoongesteld worden vanaf zaterdag 4 mei t/m zondag 2 juni. De opening is niet 4 mei, maar zaterdag 11 mei om 16.00 uur door Nicole van Utenhove, kunsthistorica.

Dons van der Gronden- Deppe is een kunstenaar pur sang. Al in haar vroege jeugd in Indië begon zij met tekenen en nu inmiddels op een respectabele leeftijd, gaat zij nog steeds met fototoestel en schildersezel de Wassenaarse duinen in om ter plekke- met de wind om haar heen, een leeg hoofd en een open blik- haar impressies vast te leggen. De duinen, de Noordzee, het strand met toevallige wandelaars, een herfstbos en de oude landgoederen rondom haar woonplaats Wassenaar worden door haar trefzeker in een helder en steeds vrijer wordend coloriet vastgelegd. “Eén van de leukste dingen in mijn lange carrière als kunstenaar, vond ik toch wel het begeleiden van de kinder-tekenlesgroep. Het COW schreef in 2002 een wedstrijd uit ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem Alexander en Maxima en later nogmaals voor de geboorte van prinses Amalia. De vrijheid van expressie en ongeremde creativiteit van kinderen daar kan ik echt ontzettend van genieten”, aldus Dons. Over haar eigen werk blijft zij bescheiden, maar haar optreden op tv, haar omvangrijke oeuvre en de internationale erkenning tonen aan dat Wassenaar trots mag zijn op deze bijzondere vrouw.

Beeldend kunstenaar Ni-el werkt voornamelijk in hout en dan het liefst groot. Uit massieve boomstammen beeldhouwt hij torso’s , die hij zoveel mogelijk abstraheert, ofwel “ontdoet van het toevallige” zoals het in de van Dale zo mooi wordt gezegd. Hij toont ons de schoonheid van het vrouwenlichaam in driedimensionale lijnen, waarbij het materiaal ‘hout’ zelf ook een belangrijk onderdeel vormt bij de beleving van zijn beelden. “Hout is eigenwijs, het leeft. De kenmerken van een stam zoals de nerf en de barsten alsook de warmte en zachtheid van het hout maakt het voor mij één van de mooiste materialen om mee te werken”, zegt Ni-el over zijn beelden. Na jarenlang gewerkt te hebben als grafisch vormgever, geschoold op de Academie van den Haag als fotograaf, heeft hij een lang gekoesterd verlangen om ruimtelijk te gaan werken omgezet in beeld.” Een ruimtelijk beeld is eigenlijk niets anders dan een plat vlak met dit verschil dat je er omheen kunt,”, verklaart hij zelf over deze nieuw toegevoegde dimensie aan zijn werk.

Kunstenaar Frans Beelen exposeert in de Molen haar opvallende, zeer kleurrijke en unieke sieraden.”Ik gebruik textiel als basis voor mijn halssieraden, ringen en broches, waarbij ik ruwe en gepolijste ( half)edelstenen combineer met kralen, veren, schelpen en andere vondsten uit de natuur”,verklaart Frans haar wekwijze. De sieraden- ieder met een eigen karakter- zijn blikvangers die het midden houden tussen chique klassiek en eigentijds exotisch. Door de ongebruikelijke materiaalkeuze ontstaat ook de drang om ze aan te raken, ‘ te kijken met de handen’ en zo de tegenstellingen te ervaren tussen de harde stenen, het plooibare fluweel en de zachte veren. Tegenlijk met deze tentoonstelling, exposeert Frans in het van Goghmuseum in Nuenen, waar zij een serie sieraden toont, die geïnspireerd zijn op het werk van Vincent van Gogh.

De 3 exposanten zijn 11 en 12 mei in de Galerie in de Molen aanwezig om uitleg te geven over hun werk. Zie voor meer info ook de site www.kunstgroepwassenaar.nl

Tags

KunstgroepMolenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top