Skip to content

Geen test NL-Alert

2 mei 20132 minute read

Wassenaar – In tegenstelling tot eerdere berichten zendt de overheid op maandag 6 mei aanstaande rond 12:00 uur geen NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland.

Reden geen controlebericht
Alle Nederlandse providers ondersteunen NL-Alert op het 2G-netwerk voor mobiele telefoons. KPN zendt NL-Alert al uit via het 3G-netwerk voor smartphones. Vodafone en T-Mobile werken er hard aan om NL-Alert zo snel mogelijk óók op hun 3G-netwerk voor smartphones aan te bieden. Voor 6 mei aanstaande was een extra controlebericht gepland. Daardoor zouden mensen die NL-Alert op 4 februari nog niet op hun toestel konden ontvangen, ook de mogelijkheid hebben om te controleren of zij hun mobiel goed hebben ingesteld. Aangezien Vodafone en T-Mobile niet 100 procent kunnen garanderen dat zij op 6 mei NL-Alert ook via hun 3G-netwerk kunnen verzenden, is besloten het extra controlebericht van 6 mei te laten vervallen. Op 4 november 2013 is een volgend controlebericht gepland. Het is de verwachting dat het bereik van het controlebericht dan is verdubbeld tot bijna 3 miljoen mensen.

Wat is NL-Alert?
NL-Alert is een nieuw aanvullend alarmmiddel van de overheid. Hiermee kan de overheid mensen in de directe omgeving van de plek van een (dreigende) ramp waarschuwen en informeren via de mobiele telefoon. In een NL-Alert bericht staat specifiek wat er aan de hand is en wat u het beste kunt doen. Het is niet nodig je vooraf te abonneren of aan te melden voor NL-Alert.

Waarom NL-Alert?
De overheid wil bij een (dreigende) ramp zo veel mogelijk mensen waarschuwen en informeren. NL-Alert werkt via de mobiele telefoon, het communicatiemiddel dat de meeste mensen gebruiken. Ook mensen die sirenes niet kunnen horen, worden met NL-Alert bereikt.

Hoe werkt NL-Alert?
Bij een (dreigende) ramp stelt de (regionale) overheid een NL-Alert op en geeft aan voor welk gebied de waarschuwing geldt. Het bericht bereikt mobiele telefoon binnen dat gebied in enkele seconden. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast. Dit is een techniek om tekstberichten uit te zenden naar mobiele telefoons via gsm-zendmasten. De werking is vergelijkbaar met een radiosignaal. Het maakt dus geen gebruik van sms-techniek.

Wat moet ik doen om NL-Alert te ontvangen?
Ga naar http://instelhulp.nlalert.nl om te kijken of NL-Alert al beschikbaar is voor uw mobiel. Kies het merk van uw telefoon en doorloop de stappen van de instelhulp.

Tags

NL-AlertNLAlertTestWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top