Skip to content

Start rijseizoen Stoomtrein Valkenburgse Meer op Hemelvaartsdag 9 mei a.s.

2 mei 20134 minute read

Wassenaar – Op Hemelvaartsdag, donderdag 9 mei a.s., is het “Nationale Stoomtreindag”. Traditiegetrouw is dat voor Stoomtrein Valkenburgse Meer de officiële start van het nieuwe rijseizoen. Vanaf die datum rijdt elke zaterdag en zondag de stoomtrein langs de oevers van het Valkenburgse Meer tot en met het laatste weekend van september.

De afgelopen winter hebben vele vrijwilligers heel veel vrije tijd gestoken in het restaureren en onderhouden de stoom- en diesel locomotieven, rijtuigen en diverse andere wagens, zoals turfkarren en kipbakken. Heel trots zijn zij op hun nieuwe stationsgebouw. Een replica van het tramstation van Gorssel uit 1926 dat onlangs door de burgemeester van Katwijk is geopend De rode dakpannen van dit charmante stationsgebouwtje harmoniëren prachtig met het jonge groen van de bomen die het buitenmuseum omzomen.

Op deze feestelijke dag stoomtreindag zullen voor het eerst de kaartjes in het station worden verkocht en lopen de reizigers direct naar spoor 1 waar een dampende stoomlocomotief al voor hen klaar staat.

Buitenmuseum
Het buitenmuseum heeft nu naast dit station in chaletstijl een locomotievenloods en een rijtuigenloods in de stijl van de originele gebouwen van de Geldersche Tramwegen die aan het begin van de vorige eeuw in de Achterhoek stonden. De nieuwe motorenlocomotievenloods is vanaf heden ook te bezoeken. Er staan diesellocomotieven opgesteld en u kunt ook een kijkje nemen in het fraaie en authentiek ingerichte kantoor van de chef machinist. Deze industriële monumenten bieden een romantische aanblik en geven u het gevoel terug te gaan naar de jaren 50 van de vorige eeuw.

Rit langs het Valkenburgse Meer
Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt een klein, dapper en groen geschilderd locomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. De kleinschaligheid van de stoom- en dieseltreinen op smalspoor maken dit museum extra aantrekkelijk voor kinderen. De machinist, de stoker en de conducteur hebben plezier in hun vrijwilligerswerk en delen hun passie graag met de (klein)kinderen en hun (groot)ouders. Bijkomend voordeel van stoom- en dieseltreinen op 70 cm smalspoor is dat de machines niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. Voor jong en oud blijft het intrigerend als de locomotief zich sissend en rookwolken uitblazend in beweging zet.

Teruggekomen na een rit van 45 minuten kunt u nog een bezoek brengen aan het Nationaal Smalspoor museum op hetzelfde terrein. Van lorrie tot stoomlocomotief, van mijnwagen tot personenvervoer, alles vindt u in het museum. Deze vorm van transport was tot vijftig jaar geleden niet weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. U vindt u een overzicht van de geschiedenis van het smalspoor. Foto’s, video, maquettes en modellen geven een overzicht van de vele toepassingen van smalspoor. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. Hun (groot)ouders kunnen hun (klein)kinderen gadeslaan met een lekker kopje koffie of thee.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9

Een rit rond het Valkenburgse Meer met de stoomtrein en een bezoek aan het museum kost € 7,- voor volwassen en € 5,-. Kinderen tot 4 jaar worden gratis vervoerd. Kinderwagen en rolstoelen kunnen zonder probleem mee in de historische treinen.

Het museum is geopend van 10.30 tot en met 17.00 uur. De stoomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur. Bij grote belangstelling kan van deze dienstregeling worden afgeweken. Bij grote drukte rijden extra treinen. Voor meer informatie kunt u ook www.smalspoormuseum.nl raadplegen.

Tags

SmalspoormuseumStoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top