Wassenaar – De Democratische Liberalen Wassenaar maken zich zorgen over het democratische proces in de Raad. De reden ligt in het feit dat het College en de Raad de wettelijke procedures niet serieus nemen. Daardoor kunnen er door de Raad geen afgewogen besluiten genomen worden. In de Raad van maandag 13 mei jl. ging dat in meerdere dossiers mis. Zo ook bij de het Van Caldenborgh Museum.
Correcte procedure
Mocht een particulier een plan hebben dat niet past in een bestemmingsplan, dan is het aan de Raad om te beslissen of zij medewerking willen verlenen aan afwijken van het bestemmingsplan. Alvorens te komen tot de beslissing mee te willen werken aan zo ’n afwijking, moet de Raad serieus kijken of er planologische beperkingen zouden kunnen zijn.
In het geval dat de Raad beslist mee te willen werken aan het verzoek, moeten zij zich houden aan de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). In die Wabo staat aan welke voorwaarden voldaan moet worden, voordat er een positief besluit genomen kan worden om mee te werken aan de plannen. Aan alle voorwaarden moet worden voldaan en daarna kunnen de plannen ter visie worden gelegd aan alle bewoners van Wassenaar. Hierop kunnen bewoners gebruik maken van het recht van inspraak. Pas daarna komt de Raad tot een oordeel en neemt zij een besluit.
De procedure museum Caldic
In deze procedure liep het totaal anders. Halverwege 2011 geeft de KPN aan dat zij het landgoed ‘Voorlinden’ kunnen verkopen aan de heer Van Caldenborgh. Van Caldenborgh wil echter toezeggingen van de gemeente Wassenaar omtrent het realiseren van zijn plannen (museum). Terstond zegt burgemeester Hoekema middels een brief aan de heer Van Caldenborgh zijn medewerking toe, zonder daarbij enig voorbehoud te maken. Dit lijkt DLW onmogelijk, want een dergelijke toezegging is aan de Raad (onder bovenstaande voorwaarden) en niet aan de burgemeester.
Vanaf dat moment is er naar de mening van DLW geen eerlijke afweging van belangen meer mogelijk. Het verbaasde DLW daarom niet dat alle overigens zeer terzake kundige zienswijzen van tafel werden geveegd zonder dat er een goede motivatie aan ten grondslag lag.
Ook in het geval van de verzoeken om ontheffing (ontheffingsverzoek verordening Ruimte, verklaring van geen bedenkingen in het kader van natuurbeschermingswet en advies milieubeschermingsgebied voor grondwater) verliep het niet correct. Sterker nog, de gemeente Wassenaar heeft richting de Provincie geen correcte voorstelling van zaken gegeven. Op het moment dat je als gemeente aangeeft dat er geen zienswijzen
liggen, zal de Provincie zijn goedkeuring geven. Maar er waren in Wassenaar wel zienswijzen. De Provincie had in dit geval mogelijk geen toestemming gegeven. Hierdoor is het proces voor burgers niet eerlijk verlopen. En dat is juist waar de Raad toezicht op moet houden!
DLW begrijpt dus niet waarom andere partijen zo makkelijk over dergelijke ondemocratische acties heen stappen. Daarnaast begrijpt DLW ook niet dat er geen onpartijdige reacties zijn verstuurd naar de indieners van zienswijzen. Het leek wel alsof het door de aanvrager Van Caldenborgh was geschreven. Alles werd vanuit zijn belang beredeneerd. Terwijl de gemeente alle belangen moet afwegen.
Hoe nu verder?
DLW verwacht in deze zaak dat bewoners naar de rechter stappen. Daardoor loopt onze gemeente weer tegen kosten aan. En dat in tijden dat we moeten bezuinigen. Bezuinigen op de WMO e.d. moet wel, maar op dit zaken wordt op deze wijze niet bezuinigd. DLW is in het 5 partijenakkoord gestapt met de bedoeling om er direct en actief aan bij te dragen dat er open, eerlijk en transparant wordt bestuurd. DLW wil geen vriendjespolitiek en is tegen uitspraken als: “Wij weten wel wat goed voor de burger is”. Omdat het afgelopen maandag toch weer fout ging, houdt DLW een vinger aan de pols en zal DLW op blijven komen voor de belangen van de burgers van Wassenaar.