Skip to content

Stoom en dieseldagen bij Stoomtrein Valkenburgse Meer

10 juni 20134 minute read

Wassenaar – In het weekend van 15 en 16 juni a.s. rijden in het Zuid-Hollandse Valkenburg stoom- en dieseltreinen in een intensieve treindienst met zowel personentreinen als werktreinen en losse locomotieven. Museumstukken worden alleen dit weekend naar buiten gereden.

Drie antieke stoomlocomotieven uit de jaren 20 van de vorige eeuw staan glimmend van trots al puffend op u te wachten. Stoere, maar toch aaibare diesellocomotieven, pruttelen alsof het een lieve lust is. Kinderen kunnen springen op het springkussen en kijken of spelen met (echte) stoomtreinen in miniatuurformaat in verschillende schalen.

Stoom- en dieseldagen 15 en 16 juni 2013
Heel hard hebben de vrijwilligers van het smalspoormuseum gewerkt om het buitenmuseum met het nieuwe antieke station en de onlangs officieel geopende motorlocomotievenloods zo authentiek als mogelijk in te richten. Bij binnenkomst in het museum gaat u terug in de tijd en waant u zich in de jaren 30-40-50 van de vorige eeuw. Dit weekend halen de medewerkers van Stoomtrein Valkenburgse Meer alles uit het museum en de werkplaats om de bezoekers kennis te laten maken met al het materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, kunt u dit weekend opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd rijdend van dichtbij bewonderen.

Parade en een intensieve treinendienst
Gedurende de gehele dag wordt een intensieve treindienst gereden met zowel personentreinen als werktreinen en losse locomotieven. Er zullen drie stoomlocomotieven onder stoom staan. Via de omroepinstallatie wordt informatie verstrekt over de doorkomst van de treinen en er zullen regelmatig demonstraties (zoals die van de rolbruggen) worden aangekondigd. Er staan vrijwilligers voor u klaar om rondleidingen te verzorgen over het gehele terrein, de werkplaats en het museum. Om 14.00 uur begint het hoogtepunt van deze dag: de parade. Voor dit bijzondere weekend komen alle rijvaardige locomotieven in actie. Zeldzame museumstukken komen alleen dit weekend voor een keer naar buiten om hun kunnen te tonen. De bezoekers zullen bij de parade van deskundig commentaar worden voorzien.

Bevriende clubs en organisaties
Om dit weekend luister bij te zetten, zijn door het smalspoormuseum tal van collega’s uitgenodigd om oude techniek aan de bezoekers te tonen. Op het uitgestrekte terrein van het buitenmuseum zullen antieke tractoren rijden en stationaire motoren draaien. In de rijtuigloods staan verkoopstands opgesteld om voordelig uw slag te slaan. U kunt tweedehands rails en locomotieven en andere toebehoren aanschaffen om uw collectie verder uit te bouwen of de basis leggen voor een nieuwe hobby. Te midden van deze verkoopstands zijn er ook modelbouwers die hun LGB modellen laten rijden op uitgestrekte banen die in geen enkele huiskamer passen. De bouwers van miniatuurstoommachines kunnen u haarfijn de werking van stoommachines demonstreren. Een antieke O&K kraan zal beide dagen zand verplaatsen door middel van een ingenieus systeem met kettingen.
Niet te missen voor jongste kinderen:

Thomas the Train modelbaan baan en echte stoomlocomotieven op schaal
Naast de treinenliefhebbers is dit evenement is bij uitstek geschikt voor (groot)vaders en hun (klein) kinderen met hun (groot)moeders. Oude techniek spreekt jong en oud aan. Een vleugje nostalgie en het enthousiasme van alle vrijwilligers bij elkaar werkt aanstekelijk. Voor de kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De blije koppies van de kinderen zullen ongetwijfeld vele fotocamera’s in beweging brengen. Als de kinderen na hun ritje met stoomtrein nog wat energie over hebben, kunnen zij zich uitleven op een groot springkussen. Er staat een speciale live steam modelbaan voor hen opgesteld waar heuse stoomlocomotieven in schaal 1:22,5 rondrijden. Als klap op de vuurpijl kunnen zij zich ook uitleven bij de Thomas the Train modelbaan in dezelfde (LGB) schaal die de leden van de NVBS zullen meenemen. Buiten kunnen zij ook een ritje maken met een stoomtrein in schaal 1: 7 met drie rijtuigen waar zij op kunnen zitten. Succes verzekerd.

Stoom- en dieselritten langs het meer
Naast alle speciale activiteiten kunt u natuurlijk ook een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met het ouderwetse en kartonnen treinkaartje kunt u de gehele dag meerijden in alle treinsamenstellingen die geschikt zijn voor personenvervoer.
Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Als u dit museum nog nooit eerder heeft bezocht, dan zijn deze stoom- en dieseldagen wellicht een uitgelezen kans om kennis te maken met dit sympathieke museum waar ook de (klein)kinderen van zullen genieten.

Het museum is beide dagen geopend van 10.30 – 17.00 uur. Prijzen € 9,00 voor volwassenen en kinderen betalen € 7,00.

Tags

StoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top