Skip to content

Hondenparade, kom op 21 juli om 12.45 met uw hond naar de Paauw

3 juli 20133 minute read

Wassenaar – Op de 21 juli opent Brandweermuseum Wassenaar een tentoonstelling over Wallace the firedog. Een beroemde brandweerhond die van 1894 tot 1902 bij de brandweer van Glasgow voor de stoomspuit uitliep bij uitrukken en verder in de kazerne verbleef.

De geschiedenis van het dier is vereeuwigd in een boekje van Terhune en vanaf 1989 in een serie van zes kinderboekjes over de avonturen van Wallace door James Drummond. Na zijn dood werd Wallace opgezet. Tegenwoordig is hij te zien in een vitrine in het brandweermuseum in Greenock, nabij Glasgow. Van dat museum leent Brandweermuseum Wassenaar een aantal originele tekeningen en schetsen die door Louise Alland zijn gemaakt voor de boekjes van James Drummond. Mooie internationale samenwerking.

In 1998 is er een Nederlandse vertaling van het eerste boekje van Drummond uitgekomen. Dat was op initiatief van de personeelsvereniging van het NIBRA (tegenwoordig Brandweer Nederland) in Arnhem. De personeelsvereniging heet Fikkie en het boekje is dan ook “Fikkie de brandweerhond”. Een belangrijk deel van de opbrengst ging naar de Brandwondenstichting.

In de tentoonstelling in ons museum wordt natuurlijk ook aandacht besteed aan de Nederlandse versie. Op de openingsdag zullen de tekenaar Peter van der Vet en de vertaalster Petra Westerbeek aanwezig zijn. Helaas zijn de originele tekeningen van Peter van der Vet onvindbaar gebleken. Maar niet getreurd, er zullen prachtige scans te zien zijn.

Voordat de tentoonstelling officieel wordt geopend in de raadszaal van De Paauw willen we een hondenparade laten plaatsvinden als eerbetoon aan Wallace. Hondenbezitters worden opgeroepen om zich met hun viervoeters om 12.45 uur op zondag 21 juli voor het bordes van de Paauw op te stellen. Om 13.00 uur gaan we dan over het grasveld naar het indrukwekkende beeld van Winston, waar een groepsfoto wordt gemaakt, die de hondenbezitters later per e-mail krijgen toegestuurd.

in de kelder van De Paauw geopend. In de krant stond toen een artikel van Luc Dietz. Hij schreef onder meer: In 1923 startte Van der Mark al een klein brandweermuseum in het voormalige politiebureau aan de Van Zuylen van Nijeveltstraat. Daar kon de collectie na een aantal jaren niet blijven en zij moest worden verhuisd. Nergens kon men een geschikte plaats vinden en dus sloeg men de zaak in 1948 maar op in de kelders van Raadhuis “De Paauw”. Daar bleef het liggen tot 1976. Toen begon men met het restaureren van de collectie. Makkelijk was dat niet, aangezien vocht en vuil hun vernietigende werk gedaan hadden. Veel is toen verloren gegaan. Van 1984 tot 1989 was het brandweermuseum weer te bezichtigen in de toenmalige brandweerkazerne aan de Pieter Twentlaan. De ruimte was te klein om de gehele collectie een beetje overzichtelijk te stallen en aangezien het laatste jaar aanbrak dat men gebruik kon maken van de kazerne aan de Pieter Twentlaan, moest er naar een andere ruimte gezocht worden. Deze werd gevonden in de kelder van Raadhuis “De Paauw”.

Wat Luc Dietz niet schreef is dat de verzameling al heel lang eigendom is van de gemeente Wassenaar. Sinds 1976, dus al bijna 40 jaar zorgen vrijwilligers voor dit Wassenaars erfgoed. Dit gemeentelijk bezit is en wordt gekoesterd, verzorgd en ontsloten door die vrijwilligers.
Daar kan Wassenaar gerust trots op zijn. Dank zij de inspanningen van Van der Mark en van de verschillende generaties vrijwilligers kunnen we dit jaar het 90-jarig jubileum vieren.

Tags

BrandweermuseumWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top