Skip to content

Ga met een veilig gevoel op vakantie!

10 juli 20134 minute read

Wassenaar – Gaat u op vakantie? Bedenk dan dat een inbreker nooit vakantie heeft. Natuurlijk probeert de politie zoveel mogelijk inbraken te voorkomen, maar u kunt zelf ook veel doen: zorg dat uw woning goed is beveiligd. Juist wanneer u voor langere tijd weggaat, is het belangrijk om uw woning in ‘veilige staat’ achter te laten. Bekijk uw huis eens met de ogen van een inbreker. Hieronder vindt u enkele (eenvoudige) maatregelen die u zelf kunt nemen om uw woning beter te beveiligen.

Tips
– Wek de indruk dat er iemand thuis kan zijn: gebruik op wisselende tijdstippen verlichting in meerdere kamers door het gebruik van tijdschakelaars.
– Pas schemergeschakelde buitenverlichting toe bij eenvoudig bereikbare deuren, zodat u het uw buren gemakkelijker maakt een oogje in het zeil te houden. Maak daar ook afspraken over.
– Soms ligt er in de tuin of in de directe omgeving van uw huis materiaal waarmee een inbreker gemakkelijk binnen kan komen. Denk daarbij aan een ladder, vuilcontainer of spullen die gemakkelijk kunnen dienen als opstapje om hoger gelegen etages te bereiken.
– Post uit de brievenbus laat zien dat u langere tijd niet thuis bent geweest. Vraag aan de buren of een familielid om de post weg te halen en de plantjes water geven. Helaas is het nog steeds zo dat er mensen zijn die tijdens hun vakantie alle planten uit de vensterbank weghalen. Veel inbrekers breken niet voor de eerste keer in. Verstop daarom uw waardevolle goederen niet op geijkte plaatsen. Dus niet in de linnenkast tussen de lakens, maar zeker ook niet in de koelkast of vriezer. Overweeg de aanschaf van een kluisje. Een goed verankerd kluisje , maakt het voor een inbreker al een stuk lastiger om zijn slag te slaan.
– Inbrekers houden ook de digitale wereld in de gaten. Vermeld uw afwezigheid niet op uw telefoonbeantwoorder, voicemail, facebook, twitter, hyves, etc.;
– Probeer ook te bedenken aan welke zaken u het meest bent gehecht en breng die in ieder geval in veiligheid. U kunt ook denken aan digitaal opgeslagen foto’s. Maak een backup en berg die goed op.
– Haal bij uw politiebureau aan de Hofcampweg de vakantiekaart. Het inleveren van deze kaart zorgt ervoor dat de politie weet wie zij bij onraad kan benaderen.

Deze en andere tips, ook voor onderweg en tijdens uw verblijf op uw vakantieadres, zijn terug te lezen in de folder die u kunt vinden www.politie.nl.

Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Wanneer u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl

Registreer uw waardevolle spullen
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocamera’s en dergelijke en maak duidelijke foto’s van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar. Op de website Stopheling kunt u een speciale app downloaden en op de site politie.nl vindt u een kostbaarhedenformulier.

1-1-2 / 0900-8844
In geval van inbraak doet de politie er alles aan om de daders te pakken en daarmee die inbraken op te lossen. U kunt ons daarbij helpen door in ieder geval altijd aangifte te doen van (poging tot) inbraak in uw woning. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. Daarnaast is het belangrijk ons te informeren over verdachte personen en voertuigen. We kunnen onze opsporingsinspanningen daar dan op richten. Ziet u iets verdachts, belt u dan telefoonnummer 112. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan is het politiebureau in uw wijk bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.

Prettige vakantie
Burgernetteam Politie Wassenaar.

Tags

BurgernetVakantieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top