Skip to content

Geen honderden dode bijen maar hommels in Wassenaar

13 augustus 20132 minute read

Wassenaar – Gisteren ontvingen wij op de redactie een verontrustend mailtje + foto van Maurice de Brieder. “Er liggen honderden dode bijen in Wassenaar, veel langs de Zonneveldweg en zag ook bij de plantsoenen op de Oldebarneveltweg bij de bushalte dat er een heleboel liggen.” Na plaatsing van Maurice zijn oproep kwamen er verschillende reacties binnen waaronder die van Hendrikjan de Tuinman die vertelde dat het ging om dode hommels en niet bijen.

Wij hebben dit bericht naar de gemeente doorgestuurd en zij hebben een medewerker op inspectie gestuurd. Zojuist ontvingen wij de volgende verklaring:

Een medewerker van de gemeente heeft een inspectie uitgevoerd en geconstateerd dat er geen dode bijen maar hommels liggen op de Zonneveldweg. Bij de Van Oldebarneveltweg liggen geen dode bijen of hommels. De oorzaak van de hommelsterfte is natuurlijk. Hommels sterven niet van herbicide (onkruidverdelger). Wel van insecticide, maar die gebruikt de gemeente onder géén beding. In geval van bijensterfte gaat het overigens meestal om een natuurlijke oorzaak, zo wijst wetenschappelijk onderzoek uit. Vaak doet sterfte zich voor in de buurt van lindebomen. Deze hebben door hun nectar en pollen een grote aantrekkingskracht op insecten. Maar er is vaak niet genoeg voor alle dieren die erop afkomen. Door hun bouw, die niet berekend is op het vliegen van lange afstanden, hebben bijen niet genoeg kracht om weer weg te vliegen en sterven daardoor als het ware de hongerdood. Bij de manier waarop in de gemeente Wassenaar het onkruid op de bestrating wordt aangepakt, is het zeer onwaarschijnlijk dat er bijensterfte ontstaat. Door een slim infraroodsysteem wordt er alleen in zeer beperkte mate verdelger aangebracht op het betreffende onkruid, dat afsterft. Ook wordt rekening gehouden met windkracht en neerslag. Bijen komen er dan ook niet meer op af.

Saskia Willems
Communicatieadviseur
Gemeente Wassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top