Skip to content

Een eeuwfeest

14 augustus 20132 minute read

Wassenaar – ”Nee hoor, de burgemeester hoeft niet te komen.” sprak Sytze Blom, lang vóór dat hij zijn honderdste verjaardag zou vieren. De dames van ”U staat centraal / thuiszorg op maat” gevestigd in Voorschoten, dachten daar anders over. In overleg met de jarige is uiteindelijk gekozen voor een bescheiden feest in de Soos van de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen (VGW) ”Cranenborch” aan de Van Cranenburchlaan.

De dag voorafgaand aan het eeuwfeest werd de Soos gezellig versierd met slingers en ballonnen. Op vrijdag 9 augustus ging de vlag uit. Ballonnen aan de dichtstbijzijnde lantaarn, zodat het niemand kon ontgaan dat er feest was! Familieleden, medebewoners en de zorgdames verwelkomden de feesteling met een hartelijk ”Lang zal hij leven”. Zonder overdrijven – de zus van Sytze werd 102! – is toch het langste deel voorbij. Dat deed niets af aan de goede bedoelingen van dit bekende lied! De accordeonist Peer van der Burgh kwam de feestvreugde verhogen met zijn muziek! Sytze Blom deed zijn afkomst eer aan door het Groningse volkslied met verve mee te zingen.

Sytze Blom behoort, met zijn inmiddels overleden echtgenote Bep, tot de eerste bewoners van de VGW ”Cranenborch”. Vanuit Groningen, met omzwervingen naar Den Haag – vanwege zijn werk als ambtenaar bij Economische Zaken – en Hazerswoude, belandde het echtpaar in Wassenaar. Het appartement was, en is, aangenaam. Trouw tuften zij – tot voor kort – in hun auto naar hun buiten: de volkstuin.

Familieleden deden hem bij gelegenheid van zijn 100e verjaardag een mini-lelijke-eend cadeau. ”Ik heb in zo’n Deux Chevaux door heel Europa gereden!” sprak de jarige met trots!
Rond de klok van elf uur kwam burgemeester Jan Hoekema de feesteling gelukwensen. Met ambtsketen, een mooi bloemstuk en nog meer cadeaus was dit bezoek van de burgemeester een heel bijzondere gebeurtenis! Sytze Blom waardeerde al deze aandacht rond zijn persoon met stil genoegen. Soms voor zich uitkijkend, en soms zich mengend in het gesprek of meezingend met de accordeonist. Na de champagne met haring, verzorgd door de USC-dames, vertrok langzamerhand zowel de burgemeester als de overige bezoekers. ‘s Middags werd het feest in kleine familiekring voortgezet. Een gedenkwaardige dag!

Emmy van der Wilk.

Tags

HoekemaWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top