Ga naar hoofdinhoud

Honderden dode bijen en hommels in Wassenaar

19 augustus 20132 minute read

Wassenaar – Antoon Claassen: “Gemeente moet round up in de ban doen”. Afgelopen week was het goed raak met honderden dode hommels op de Zonneveldweg en de Oranjelaan en kort daarvoor dode bijen op de Van Oldenbarneveltweg. Wassenaarders.nl publiceerde het op zijn website en de gemeente reageerde snel, helaas met een zeker dédain: hommels sterven niet van een herbicide en bijensterfte is meestal een gevolg van een natuurlijke dood (sic).

Kortom, gaat u maar rustig slapen dan spuiten wij verder. Natuurlijk volgens het protocol. Antoon Claassen: “Als er één zaak helder is dan toch wel dat chemische bestrijdingsmiddelen, inclusief plantenbestrijdingsmiddelen, uitermate schadelijk zijn. Voor bijen én voor hommels, net zoals voor andere insecten.” Lange tijd is er onder wetenschappers gesteggeld over de oorzaak van de wereldwijde sterfte onder bijen, die het laatste decennium een enorme omvang heeft aangenomen, met Nederland wereldwijd in de top. Mogelijk komt daar nu een eind aan. Zo wees onlangs onderzoek uit dat de sterfte niet alleen een gevolg is van de besmetting met de varroamijt, maar dat ook een cocktail van chemische bestrijdingsmiddelen, waarin plantenbestrijdingsmiddelen een belangrijke rol vervullen, de bijen dodelijk treffen.

Vietnam
“Vreemd is dat laatste niet”, aldus GroenLinks-voorman Antoon Claassen. “In de Vietnam-oorlog hebben de Amerikaanse strijdkrachten op grote schaal herbiciden gebruikt. Onschadelijk voor mens en dier, heette het. Tot het aantal gevallen van kanker onder Vietnam-veteranen, die veel met de herbiciden in contact gekomen waren, onrustbarend toenam en uitgerekend de Amerikaanse overheid een beroep moest doen op de kennis van Vietnamese artsen hierover.” Het wordt hoog tijd dat Wassenaar het voorbeeld volgt van andere gemeenten, die inmiddels radicaal gestopt zijn met het gebruik van round up, ontwikkeld door het Amerikaanse Monsanto, dat rijk geworden is aan de levering van herbiciden voor de oorlog in Vietnam, vindt GroenLinks. Onlangs liet de gemeente Rotterdam weten, dat zij hoe dan ook per 1 januari 2014 stopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen op straten en pleinen. Alexandra van Huffelen, de verantwoordelijke wethouder, riep andere gemeenten op haar voorbeeld te volgen.

GroenLinks pleit al vanaf 1998, het moment dat zij in de Wassenaarse raad vertegenwoordigd is, om chemische bestrijdingsmiddelen uit te bannen, tot nu zonder succes. “Het moet er nu maar eens van komen”, onderstreept Antoon Claassen. “Of wacht de gemeente liever tot ook wij onze landbouwgewassen kunstmatig moeten bevruchten, zoals op dit moment in het zuiden van China al gebeurt?”

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top