Ga naar hoofdinhoud

Wandeling Zwarte Pan / De Blanke Toppen Der Duinen

20 augustus 20132 minute read

Wassenaar – Vrijwilligers van Staatsbosbeheer nemen u op zondag 25 augustus mee voor een wandeling in de Zwarte Pan, het zuidwestelijke deel van Berkheide, tussen Katwijk en Wassenaar, achter hotel Duinoord.

Dit voormalige waterwingebied heeft jarenlang dienst gedaan als natuurlijk filter voor rivierwater. In de winter van 2001-2002 is circa 50 ha duin op de schop gegaan om de natuur te herstellen. Een 15 – 20 cm dikke laag organisch materiaal werd zoveel mogelijk verwijderd en grote en kleine valleien werden met elkaar verbonden om zo de meeste kenmerkende elementen van de duinen weer alle ruimte te geven: verplaatsing van zand door de wind. Hierdoor is in de afgelopen jaren weer een dynamisch duinlandschap met veel hoogteverschillen en natte duinvalleien ontstaan. In het gebied zijn Schotse Hooglanders uitgezet om het terrein te begrazen. Dit om te voorkomen dat de natte duinvalleien weer snel dichtgroeien. Het resultaat mag er zijn: in de vochtige duinvalleien mogen we planten als parnassia, diverse soorten orchideeën en duizendguldenkruid weer verwelkomen.

Een deel van de route gaat over het ‘Laarzenpad’, maar we gaan ook een stuk van het pad af om al struinende te zien hoe een duin ontstaat en welke planten daarbij een rol spelen. Tevens zijn de sporen van allerlei dieren die er leven, heel goed te zien. Kortom: een spannend gebied, dat volop in beweging is en waar voor jong en oud veel te zien en te beleven valt!

De wandeling duurt ongeveer 2 uur. De kosten bedragen € 5,00 voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Aanmelden en betalen via hollandsduin@staatsbosbeheer.nl, uiterlijk op zaterdag 24 augustus.
Geen internet? Dan kunt u zich aanmelden op 06 12593592

Start: op de parkeerplaats tegenover Hotel Duinoord, Wassenaarse Slag 26 in Wassenaar

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top