Ga naar hoofdinhoud

The Hague Shakespeare Festival 2013

31 augustus 20132 minute read

Den Haag – Van 19 november tot 2 december 2013 zal voor het eerst in Nederland een volledig Engelstalig Shakespeare Festival gehouden worden. Het festival vindt plaats in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag met theatermakers uit de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Nederland. Het festival opent op 19 november met de Nederlandse première van het beroemde sonnet The Rape of Lucrece van Shakespeare door de Royal Shakespeare Company Studio in een muzikale bewerking van Camille O’Sullivan. Voorafgaande aan de voorstelling zal het Nederlandse gezelschap Het Vijfde Bedrijf de eerste van vier Impromptus, korte verrassende en onverwachte voorstellingen, spelen die allen in het festival in première gaan en tijdens het festival op verschillende momenten te zien zullen zijn.

Het The Hague Shakespeare Festival heeft als thema Women of Will, ontleend aan de door Tina Packer en Nigel Gore (Shakespeare and Co – Verenigde Staten) ontwikkelde voorstellingen, die als kern van het festival gelden. Bijna het gehele oeuvre van Shakespeare zal op een verrassende en originele manier aan de orde komen. Het festival wil Shakespeare op een toegankelijke, maar onderzoekende manier ten tonele brengen, interessant voor zowel mensen die voor het eerst in contact komen met Shakespeare´s werk als ook voor de doorgewinterde kenner en liefhebber. Aan het thema wordt op verschillende manieren inhoud gegeven.

Naast twaalf voorstellingen is een uitgebreid randprogramma ontwikkeld dat zich uitstrekt van een scholen programma voor leerlingen van 5 tot 18 jaar tot een speciaal op het bedrijfsleven gerichte leiderschaps workshop Shakespeare and Leadership door MIT gastdocent Henriëtte Koomans en masterclasses voor theatermakers en dramadocenten door Tina Packer.
In een speciale regisseurs ontmoeting zullen de verschillen tussen Angelsaksische en continentale (Nederlandse) interpretaties van Shakespeare bestudeerd worden, Theu Boermans, artistiek directeur van het Nationale Toneel, is één van de deelnemende regisseurs.

Het festival is geïnitieerd door Sarah de Bruijn van het Haagse gezelschap Het Vijfde Bedrijf en Elske van Holk van STET The English Theatre, die tevens als producenten optreden. De Koninklijke Schouwburg treedt op als de derde producerende partner.

Het Haagse ontwerp bureau Duel is verantwoordelijk voor het ontwerp van het woord-logo voor het festival.

Tags

STETWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top