Ga naar hoofdinhoud

Burgemeester en wethouder onthullen informatiebordje oude Raadhuis

17 september 20132 minute read

Wassenaar – Met de onthulling van een informatiebordje over het oude Raadhuis aan de Langstraat door burgemeester Hoekema en wethouder cultureel erfgoed, Leendert de Lange, begon dit jaar de Open Monumentendag in Wassenaar. Het uit 1873 stammende raadhuis was een passende locatie, die goed aansloot bij het landelijk thema ‘Macht en Pracht’.

Het informatiebordje vertelt over de rijke architectuur en de betekenis van dit gemeentelijke monument, dat meer dan vijftig jaar als onderkomen voor het gemeentebestuur heeft gediend. Als opvolger is inmiddels De Paauw, het voormalige buitenhuis van prins Frederik der Nederlanden, al weer meer dan tachtig jaar in gebruik als ‘Huis der Gemeente’. Dit jaar gaven voor het eerst raadsleden uitleg over de geschiedenis van dit unieke monument. Daarbij speelde de voormalige balzaal, die nu in gebruik is als vergaderzaal van de raad, een centrale rol. Leuke bijkomstigheid was dat zaterdag tevens de Dag van de Democratie was, zodat de raadsleden in hun eigen werkomgeving ook daar uitleg over konden geven.

Veel bezoekers
In totaal waren veertien monumenten toegankelijk. Nieuw daarbij was de deelname van Dunea. Het drinkwaterbedrijf had in hun rijksmonument, het boerderijcomplex Meijendel, een tentoonstelling ingericht over het agrarisch ontstaan van het gebied. In de moestuin van villa Ruys was een activiteit met Romeinen voor kinderen georganiseerd. Ondanks het regenachtige weer namen weer heel wat bezoekers de kans waar om het rijke Wassenaarse erfgoed van binnen te bekijken. Veel van deze gebouwen en parken zijn anders niet voor publiek toegankelijk. Sleutel tot het succes van Open Monumenten blijft de enorme inzet van het comité Open Monumentendag én de belangeloze en hartelijke ontvangst door de eigenaren van de monumenten en de enthousiaste verhalen over hun bezit.

Tags

BurgemeesterRaadhuisWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top