Skip to content

Indonesië staat centraal bij Stoomtrein Valkenburgse Meer op 21 september

17 september 20132 minute read

Wassenaar – In het vooroorlogse Indië waren zoals bekend de banden met Nederland heel sterk. Het waren destijds de Nederlanders die veel Hollandse materialen lieten overvaren naar deze tropische eilanden. Ook veel smalspoormaterieel, waaronder vele stoomlocomotieven, zijn overgebracht naar de Indische archipel. In Nederland zijn de meeste smalspoorlijnen en het bijbehorende materieel al eind jaren 60 bijna allemaal verdwenen. Dit in tegenstelling tot Indonesië. Helaas worden ook hier nu steeds meer lijnen gesloten. Gerard de Graaf, van Stoomtrein Valkenburgse Meer, fotografeert al jaren in 3D smalspoor in Indonesië. Naast het maken van prachtige foto’s kan hij boeiend vertellen.

Op zaterdagmiddag 21 september krijgt industrieel smalspoor in Indonesië een prominente plaats in het Nationaal Smalspoor Museum in Valkenburg (ZH), vlakbij Leiden/Wassenaar. Er worden films vertoond over smalspoor bij suikerfabriek Olean op Java, bij de oliepalmwinning op Sumatra en er zijn 3-D dia’s. In 3-D wordt onder andere het al meer dan 100 jaar oude smalspoorlijntje van de vroegere Mijn Maatschappij Simau op Sumatra getoond. Behalve voor de treinen is in het programma deze middag ook aandacht voor de oude machines en het fraaie landschap. Daarnaast is er een Pencak Silat-demonstratie en, hoe kan het ook anders, zijn er lekkere hapjes! Het programma wordt rond 12.30 uur geopend door Professor Bambang Hari Wibisono, de Educational and Cultural Attaché van de Indonesische ambassade te Den Haag.

Het programma is gratis, U betaalt alleen de gebruikelijke toegang voor het museum. Het kartonnen treinkaartje, waarmee u tevens een rit met de historische stoomtrein langs het Valkenburgse Meer kunt maken, kost € 7,– voor volwassenen en € 5,– per kind.

Op website vindt u meer informatie. Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Voor meer informatie: raadpleeg de website www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top