Ga naar hoofdinhoud

Expositie met grafisch werk van 10 kunstenaars in Galerie in de Molen

19 september 20134 minute read

Wassenaar – Van zaterdag 28 september t/m zondag 27 oktober exposeren Achille, Floor Fernhout, John Grundeken, Charles Hubert, Fifi van Leent, Letty Muntjewerf, Fathel Neema, Jaco Putker, Ellen van Toor en Maayke Schuitema hun werk in de galerie. Zo veelzijdig en uiteenlopend als hun kunstuitingen zijn, één ding hebben deze kunstuitingen gemeen en dat is dat de lijn toch wel het belangrijkste beeldelement is voor grafisch werk. Maayke Schuitema, graficus, zal deze tentoonstelling a.s. zaterdag om 16.00 uur feestelijk openen.

Achille raakte al jong gefascineerd door het landschap van de Leie rond zijn geboortegrond bij Gent. Zijn bezieling als kunstenaar komt voort uit een intense liefde voor het vakmanschap. Zijn etsen en litho’s weerspiegelen een scherpe observatie van de natuur vermengd met herinneringsbeelden die bij hem worden opgeroepen.

Floor Fernhout’s houtsnedes van een uilenfamilie en het snoepende meisje dat haar vingers aflikt kenmerken zich door de pure kracht van brede lijnen en vlakken in zwart – wit.”Ik ben verliefd op het medium houtdruk. Verslaafd aan de directheid die definitief is. Sensueel zijn de voorstellingen over alle facetten van het vrouw zijn. Ik geef mijn wereld bloot als je dieper durft te kijken”, aldus Floor over de rode draad in haar werk.

John Grundeken exposeert beelden uit de natuur zoals een vlinder of herfstblad in kappazuri-techniek, van oorsprong in Japan gebruikt als techniek om met name kimono’s mee te bedrukken.”Ik werk nu met grovere lijnen en vereenvoudigde afbeeldingen, die horen bij deze oude techniek, een welkome afwisseling naast mijn tot in detail uitgewerkte en subtiel ingekleurde pentekeningen. “, aldus John.

Charles Hubert’s werk vormt een explosie van kleur waar de vrolijkheid vanaf straalt. Zo exposeerde hij in 2011 met grote sculpturen van een stel handen op de Keukenhof, die onmiddellijk de aandacht trokken. We laten ons nu ook maar wat graag verrassen door Charles!
Bij Fifi van Leent is de trefzekere lijnvoering het meest opvallend. Zij exposeert een serie prenten over de magnolia grandiflora. “Vanuit de stamper van de bloem groeit een kegelvormige vrucht met zaaddozen, die openspringen als ze rijp zijn. Dit is een prachtig voorbeeld van de schoonheid van de natuur, die mij altijd tot inspiratie dient”, aldus Fifi

Grafisch ontwerpster Letty Muntjewerf exposeert digitale grafiek, monoprints en etsen waarover heen zij een laag digitaal gemanipuleerde beelden legt zoals een Zwitsers berglandschap met een vlucht kraanvogels op Chinese wijze. Op weergaloze wijze creëert zij zo onmogelijke landschappen en atmosferen.

Fathel Neema. De van oorsprong Iraakse kunstenaar wisselt in zijn grafische werk scherp gesneden vormen af met schilderachtige en tekenachtige elementen. “De vormentaal, onderwerpen en kleurgebruik roepen associaties op met mijn land van herkomst, waarbij spijkerschrift en kalligrafie duidelijk van invloed zijn op mijn verder toch zeer eigentijdse kunst.”, aldus Fathel.

Jaco Putker’s belangrijkste inspiratiebron is de verwondering over en de bewondering voor de werking van de natuur. “Ik raak altijd weer gefascineerd door haar systemen van perfectie en zelfvoorzienigheid; haar krachten van verjonging, destructie en creatie. Het beeldmateriaal dat ik creëer en bijeenbreng , voeg ik digitaal samen en maak er etsen en zeefdrukken van”.

Ellen van Toor toont collages, die zij combineert met grafiek. “In mijn werk komt het thema van vrijheid en beperking veel voor. De symbolen voor deze twee uitersten zijn vis en vogel. Zij verkennen elkaars elementen, overschrijden elkaars grenzen, al dan niet met succes.”, legt Ellen uit over haar intieme werk.

Maayke Schuitema heeft inmiddels haar eigen stijl , techniek en idioom gevonden, waarbij zij grafiek en schilderkunst combineert in autonoom werk.”Mijn onderwerpen zijn sekse gerelateerd, het is de vrouw en haar relatie tot de omgeving . Een delicate balans en mijn beeldtaal ontstaat vanuit de observatie van de diverse rollen, eega, moeder, zus en dochter, met altijd de optie van de sterke vrouw”, aldus Maayke. In recent werk lijken vrouwen uit een mythische achtergrond op te doemen met titels als Venus, Medusa, en The Three Fates, in beelden zwanger van betekenis.

De opening van de tentoonstelling valt midden in het weekeinde ‘Tussen Kunst en Fiets’. De openingstijden van de galerie zijn zaterdag 28 en zondag 29 september dan ook van 10.00 tot 19.00 uur. Voor meer informatie zie de website www.kunstgroepwassenaar.nl.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top