Skip to content

Zes primeurs bij het smalspoormuseum

23 september 20134 minute read

Wassenaar – Maar liefst 22 van de beste modelbouwers uit binnen- en buitenland komen 28 en 29 september naar de Stoomtrein Valkenburgse Meer bij Leiden om tussen de grote stoomtreinen hun kunnen te tonen. Dat is niet zo verwonderlijk, want de sfeer en de ambiance van dit evenement is uniek in Europa. Bij het smalspoormuseum proef en ruik je het verleden. Het hele weekend kunnen de bezoekers de zo kenmerkende geur van de echte stoomlocomotieven opsnuiven als zij de modelbanen bewonderen. Met hetzelfde toegangskaartje kun je de show bezoeken en ritten maken met de stoom- en dieseltrein.

Uitgaanstip voor het hele gezin
Voor alle liefhebbers van (stoom)treinen en miniatuurtreinen is dit evenement absolute must. Het laatste weekend van september worden er 22 modelbanen opgebouwd van topmodelbouwers uit Nederland, Duitsland en België. Maar liefst zes modelbanen worden voor het eerst aan een groot publiek getoond. Deze banen staan opgesteld in het museum en de rijtuigenloods tussen stoere stoom- en diesellocomotieven, kipkarren en ander materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. De modelbanen zijn gemaakt in diverse schalen, sfeervol gedetailleerd, soms met een knipoog naar de werkelijkheid, maar vaak ook historisch 100% verantwoord. Modelbaantjes van amper een halve vierkante meter tot Zwitsers meterspoor waar de treinen meterslang door een adembenemend landschap meanderen. Kinderen, maar ook hun vaders en moeders, worden uitgedaagd een complexe rangeeropdracht uit te voeren. Als deze opdracht lukt, krijg je een heus rangeerdiploma mee naar huis. Hoewel de bouwers natuurlijk heel voorzichtig met hun banen zijn, mogen kinderen vaak helpen om de treinen te laten rijden. Het zijn trouwens juist kinderen en de vrouwelijke bezoekers die de kleinste details het eerste opmerken.

Miniatuurtreinen en echte stoomtreinen
Wat deze smalspoormodelbouwdagen echt uniek maakt, is dat je geregeld een stoomfluit hoort van de stoomtrein die een traject aflegt van ruim 3 km langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer. Deze smalspoorlocomotieven rijden op 70 cm smalspoor en zijn daardoor relatief kleine machines. In Disneyformaat om het maar eens populair te zeggen. De stoker en de machinist, ook vrijwilligers, vertellen graag over hun meer dan 80 jaar oude locomotiefjes en als je wilt, kun je ook een kijkje nemen in de cabine om de warmte van het vuur zelf te ervaren. Met het ouderwetse, kartonnen treinkaartje kun je vrij in- en uitstappen in de antieke wagons en plaatsnemen op de houten banken voor een ritje langs het meer. Teruggekomen bij het oude station, een replica van een tramstation Gorssel uit 1926, kan nog een rit gemaakt worden met een dieseltrein die kipkaronderstellen met houten groene banken voorttrekt. Met een vaartje van tussen de 10 en 15 km per uur worden de bezoekers in de open lucht naar de remise gebracht waar op verzoek ook rondgekeken kan worden. In deze remise staan nog vele locomotieven te wachten op een grondige restauratiebeurt en zijn een indrukwekkende hoeveelheid onderdelen opgeslagen.

Afkijken mag
Deze modelbouwers die hun hobby tot kunst hebben verheven, delen hun passie graag met de bezoekers. Hun recepten zijn niet geheim en vragen staat vrij. Dit evenement staat niet voor niets gepland aan het begin van de herfst. “Creativiteit en zelfbouw zijn al jaren troef bij de modelbouwers van smalspoor. Deze hobby is voor iedereen bereikbaar. Je hoeft geen grote beurs of dito zoldervoor te hebben” , zegt Peter Soonius van het smalspoormuseum. Hij hoopt dat u geïnspireerd dit evenement verlaat om de komende wintermaanden zelf aan de slag te gaan en u de uitdaging met hem aangaat om volgend jaar zelf met een creatie naar Valkenburg te komen.

(Klein)kinderen van harte welkom
Deze modelsmalspoordagen zijn meer dan de moeite waard voor jong en oud. Voor de kinderen is er veel te zien en te doen. In het museum en op het buitenterrein is ook voor hen veel te beleven. Dit jaar zullen ook enkele antieke Citroëns van het type Traction Avant in het buitenmuseum opgesteld staan. En de rit met de stoomtrein is natuurlijk voor de jonge bezoekers de spreekwoordelijke kers op de taart. Het museum is het gehele weekend geopend van 10.30 – 17.00 uur. Reserveren is niet noodzakelijk.

Meer informatie
Het complete overzicht van alle deelnemers vindt u op de website www.smalspoormuseum.nl. Voor dit evenement zijn de toegangsprijzen 9 euro voor volwassenen en 7 euro voor kinderen. De rit met de stoomtrein is bij deze prijs inbegrepen. U vindt het smalspoormuseum aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9. U kunt ook “Jan Pellenbargweg 1 te Valkenburg (ZH) ” instellen op uw navigatiesysteem.

Tags

StoomtreinWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top