Skip to content

Wassenaar bedwingt wederom crisis

24 september 20132 minute read

Wassenaar – Lead: De economische crisis lijkt onstuitbaar. De illustere Wassenaarder Johannes Witteveen, ooit vice-premier, oud-minister van Financiën en lid VVD, heeft een economisch reddingsplan. Het akkoord van Wassenaar (uit 1982) krijgt een vervolg, als het aan Witteveen ligt. Op woensdag 18 september 2013 was Witteveen te gast bij TV Max Live en afgelopen weekend plaatste het weekblad Vrij Nederland een interview met Witteveen. De rode draad is dermate interessant dat wij u dit niet willen onthouden. Nu Zie hieronder voor een fragment en een link naar het artikel van Vrij Nederland.

U heeft Rutte al vaker gewaarschuwd voor de gevaren van bezuinigingen. Frans Weisglas was erbij toen u hem er vorig jaar op een partijbijeenkomst van oud-functionarissen nog op wees. De premier serveerde u volgens Weisglas af met een bedankje en de opmerking dat het kabinet een andere koers vaart.
‘Ik heb daar kort mijn bezwaren naar voren gebracht en Rutte zei: “Het zal best meevallen en we moeten er toch mee doorgaan.” Zonder argumenten.’

Bent u daar boos over?
‘Ik vind het jammer. Maar hij is geen econoom en begrijpt het eigenlijk niet.’

Is hij de verkeerde leider op dit moment?
‘Ja, wat dat betreft zeker. Hij onderschat ook de psychologische gevolgen van conjunctuur­bewegingen. Als het slechter gaat in het economisch leven, dan gaan mensen denken dat het zo door zal gaan. En wie geen vertrouwen in de toekomst heeft, durft niet te consumeren en investeren. Dat zie je op dit moment sterk gebeuren. We hebben als land een groot overschot, dus er zijn veel meer besparingen dan investeringen. Dat is eigenlijk het cruciale element in de hele neergang van de economie. En dat psychologische element wordt nu buitengewoon versterkt door het kabinet en de somberheid waarmee het haar bezuinigingen verdedigt. Die sombere gedachten verspreiden zich als een besmettelijke ziekte.’

Lees het hele artikel op de website van Vrij Nederland.

Tags

CrisisWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top