Skip to content

“Hamburgers in het paradijs: voedsel in tijden van schaarste en overvloed”

10 oktober 20132 minute read

Wassenaar – Koorruïnelezing door prof. dr. ir. Louise O. Fresco. Op 24 oktober, aanvang 20.00 uur is prof.dr.ir. Fresco te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk. ‘Hamburgers in het Paradijs’ is Louise Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Het bevat een unieke culturele reis door de geschiedenis en naar de toekomst van ons voedsel.

Op deze Koorruïne-avond zal zij spreken over uiteenlopende onderwerpen die in haar boek aan de orde komen: van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van ‘slow food’.

De menselijke geschiedenis is er een van voortdurende schaarste aan voedsel. De overvloed die in de laatste decennia voor velen is ontstaan, is zo uitzonderlijk dat wij nog niet hebben geleerd ermee om te gaan. We zijn ingesteld op schaarste en koesteren nog steeds de mythe van overvloed en ecologisch evenwicht, zoals die beschreven wordt in de verhalen over het paradijs. Daarom is het zo moeilijk om onze consumptie te beteugelen en daarom voelen we ons ook schuldig over de schade die we de planeet toebrengen.

Na een lange, internationale carriëre bij de Verenigde Naties en de Wageningen Universiteit werd prof. dr. ir. Louise O. Fresco in juni 2006 benoemd tot universiteitshoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam, met als aandachtsgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief. Louise O. Fresco is o.a. kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Naast wetenschappelijke literatuur heeft zij negen boeken in het Nederlands uitgebracht, waaronder drie romans en schrijft zij een tweewekelijkse column in NRC Handelsblad. In oktober 2012 verscheen haar boek ‘Hamburgers in het Paradijs. Voedsel in tijden van Schaarste en Overvloed’.
Gebaseerd op dit boek zendt Human TV (NL 2) vanaf 13 oktober zes achtereenvolgende weken de documentairereeks Fresco’s Paradijs uit. In deze documentairereeks trekt Fresco onder het motto “eten is weten is geweten” de wereld rond.

De avond start om 20.00 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 21.45 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur). E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top