Ga naar hoofdinhoud

Culturele Ochtendlezing van Museum Voorschoten door Drs. Gerda Masselink

11 oktober 201356 second read

Wassenaar – Op woensdag 30 oktober 2013 geeft Drs. Gerda Masselink, afgestudeerd cultuurwetenschapper, een lezing over de mode van de vorstinnen van paleis Soestdijk. In verband met de verbouwing van het Museum Voorschoten wordt de lezing gehouden in het Ambachts- & Baljuwhuis Voorstraat 12

Eeuwenlang hebben vorsten en adel het modebeeld in Europa bepaald. Het gewone volk droeg kleding om zich te bedekken en warm te blijven. De adel droeg kleding om te laten zien dat zij geen zware arbeid kon en hoefde te verrichten. Zeker tot 1850 heeft de adel dit monopolie bezeten. Daarna verschijnen de nieuwe rijken en zij nemen zo langzamerhand de voorbeeldfunctie van de adel over. De mode en kleding van de vorstinnen die op paleis Soestdijk gewoond en gelogeerd hebben,vanaf het einde van de 17de eeuw tot aan het begin van de 21 ste eeuw, komt in deze lezing aan de orde. Ook zien we hoe zij de mode van hun tijd hebben gevolgd en geïnspireerd. Verder wordt er aandacht besteed aan de mode van de mensen die dichtbij het hof leefden of daar hun werk hadden.

De lezing begint om 10 uur en eindigt rond 12 uur.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top