Skip to content

Gezamenlijk sociaal beleid Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar

11 oktober 20132 minute read

Wassenaar – De gemeenten Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar gaan de zorg en ondersteuning voor hun kwetsbare inwoners dichtbij huis organiseren. Dat is een van de uitgangspunten in de gezamenlijke Kadernota 3D, die de colleges van Burgemeester en Wethouders van de drie gemeenten op 8 oktober in een gezamenlijke vergadering hebben vastgesteld.

Met de kadernota is de basis gelegd voor een goede dienstverlening op het gebied van jeugdzorg, langdurige Wmo-zorg en ondersteuning van inwoners met een arbeidshandicap. Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor deze taken, die ze overnemen van het Rijk en de provincie, de zogenaamde decentralisaties.

Maatwerk
De Kadernota 3D geeft richting aan de manier waarop de drie gemeenten hun dienstverlening binnen het sociale domein willen inrichten. De ondersteuning moet dichterbij huis en meer vraaggericht worden. Daarbij gaan de drie gemeenten uit van de eigen kracht van inwoners, volgens het credo ‘zorgen voor jezelf en voor elkaar’. Voor wie het echter niet alleen kan, of met hulp van het sociaal netwerk, is er het gemeentelijk vangnet en wordt professionele hulp ingeschakeld. Verder gaan de gemeenten gebiedsgericht/ wijkgericht werken. Zo worden de algemene voorzieningen afgestemd op de lokale behoefte en wordt meer gebruikgemaakt van collectieve voorzieningen in buurten en wijken. Door de zorg dichterbij te organiseren en vraaggericht te werken, kan maatwerk worden geleverd.

Samenwerken
De komende periode werken de drie gemeenten de inrichting van de gezamenlijke dienstverlening verder uit. Ook uitvoering gebeurt zo veel mogelijk in samenwerking. Door samen te werken beschikken de gemeente Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar over meer bestuurs- en uitvoeringskracht. Dat is noodzakelijk om meer specialistische en dure zorg in te kunnen kopen en met zorgverzekeraars afspraken te kunnen maken. De samenwerking levert naar verwachting ook efficiencyvoordelen op. Daardoor kunnen de rijksbezuinigingen op deze zorgtaken beter worden opgevangen. De kwaliteit van de zorg wordt hierbij zo veel mogelijk gewaarborgd.

In november en december vindt de behandeling van de ‘Gezamenlijke kadernota 3D’ plaats in de gemeenteraden van Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top