Skip to content

“Blaadjes op de rails geen probleem voor Stoomtrein Valkenburgse Meer”

14 oktober 20133 minute read

Wassenaar – Vrijdagmiddag 18 oktober trekken de kinderen van de basisscholen in onze regio de schooldeuren achter zich dicht voor een week herfstvakantie. Een goed moment om er met de (klein)kinderen op uit te trekken. In de herfstvakantie rijden in het Zuid-Hollandse Valkenburg (bij Katwijk) dieseltreinen op de dinsdag en donderdag. Op zaterdag 26 oktober vertrekt een stoomtrein vanaf een romantisch antiek tramstation.

Diesel- of stoomrit langs het meer
U kunt met uw (klein)kinderen een rit langs een deel van de oevers van het Valkenburgse Meer maken. Met een snelheid van amper 20 kilometer per uur trekt zaterdag 26 oktober een klein, dapper en groen geschilderd stoomlocomotiefje puffend en fluitend zo’n drie tot vier rijtuigen achter zich aan. Op dinsdag 22 oktober en donderdag 24 oktober komt een diesellocomotief in actie. Bij mooi weer zet het museum ook open rijtuigen in. Als het minder mooi weer is, zit u lekker beschut in de gesloten rijtuigen.

Op speelse wijze kunt u en de (klein)kinderen kennismaken met al het materieel dat tot vijftig jaar geleden niet was weg te denken bij de aanleg van wegen, dijken en kanalen, in de turfwinning en de tuinbouw en niet te vergeten bij de vele steenfabrieken die ons land kende. Tientallen echte stoom- en motorlocomotieven, die na hun actieve loopbaan in de collectie van de Nationale Smalspoorstichting zijn gekomen, zijn opgeknapt of zorgvuldig gerestaureerd van dichtbij bewonderen.

Oude techniek spreekt jong en oud aan. Welk kind weet nog steenkolen zijn? Hoe maak je eigenlijk stoom? Hoe werkt een stoomlocomotief? De vrijwilligers van het smalspoormuseum leggen het geduldig uit en laten de vuurkist zien om de warmte te ervaren. Regelmatig klinkt ook de stoomfluit. Voor kinderen is smalspoor toch al aantrekkelijk omdat de locomotieven op 70 cm smalspoor niet zo groot zijn. Op Disneyformaat om het eens populair te zeggen. De kinderen kunnen overal goed bij om alles te bekijken. Het buitenmuseum telt naast een replica van een tramstation uit 1926 meer historische spoorse gebouwen die allemaal toegankelijk zijn. Op het perron van het station, met uitzicht op de rokende en dampende locomotief te midden van antieke gebouwen, wanen de bezoekers zich in de beginjaren 50 van de vorige eeuw.
In het museum kunt u enkele van de mooiste voertuigen uit de grote collectie zien. Er staan modellen en modelbanen opgesteld en er zijn ook films te zien. Kinderen mogen in het museum (als ze voorzichtig zijn) gerust met hun handen kijken. En als de kleine kinderen uitgekeken zijn, dan is er speciaal voor hen een houten treinbaan en een elektrische LGB speelgoedtrein beschikbaar. Lekker languit liggend op de vloer kunnen zij nog nagenieten van hun rit met de stoomtrein. U kunt dan genieten van een lekker kopje koffie of thee.

Openingstijden tijdens de herfstvakantie
Het museum is op dinsdag 22 en donderdag 24 oktober geopend van 10.30 – 16.00 uur.
De dieseltrein vertrekt om 11.30 – 13.00 en 14.30 uur.

Op zaterdag 26 oktober is het museum geopend van 10.30 – 17.00 uur.
De stoomtrein vertrekt om 11.30, 13.00, 14.30 en 16.00 uur.

Het ouderwetse kartonnen treinkaartje is de gehele dag geldig voor het binnen- en buitenmuseum. Een kaartje kost € 7,– voor volwassenen en € 5,– voor kinderen van 4-12 jaar. Kinderen tot 4 jaar hebben gratis entree. Voor groepen groter dan 12 betalende personen geldt een korting van 10%.

Het museum ligt direct aan de A44, afslag Leiden Zuid. Vanaf Amsterdam afslag 8 en vanuit Den Haag afslag 9.

Reserveren in de herfstvakantie is niet noodzakelijk. Bij grote drukte rijden extra treinen. Voor meer informatie: raadpleeg de website www.smalspoormuseum.nl

Tags

StoomtreinValkenburgse meerWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top