Ga naar hoofdinhoud

Team Activia rijdster Roxanne van Hemert plaats zich voor NK Afstanden

14 oktober 20135 minute read

Wassenaar – Afgelopen weekend was de kunstijsbaan de Scheg in Deventer het decor van de openingswedstrijd van het schaatsseizoen namelijk de strijd om de IJsselcup.

Historie
Maar liefst 38 jaar was de IJsselcup een jaarlijks terugkerend evenement dat als dé opening van het nieuwe schaatsseizoen voor de Nederlandse top gelde. Tijdens deze wedstrijd werden de krachten van de schaatser gemeten en kon gekeken worden hoe iedereen na een zomer lang trainen terugkeerde op het ijs. Vanaf 1967 mochten ook dames aan de start verschijnen. In de periode 2001-2005 was er op de overvolle schaatskalender geen plaats meer voor de IJsselcup. In de jaren 2006 en 2007 is de wedstrijd nieuw leven in geblazen door niet langer in te steken op de afstanden, maar er een ploegenachtervolgingswedstrijd van te maken. Dit trok zowel langebaan- als marathonploegen naar De Scheg. Hoewel de schaatsers en het publiek weg waren van deze nieuwe opzet, lukte het niet om in de jaren daarna een datum te prikken die zowel de marathon- als de langebaanploegen goed uitkwam. Hiermee kwam na twee succesvolle jaren al snel een einde aan deze nieuwe opzet van de IJsselcup. In 2011 heeft de organisatie weer een herstart gewaagd en heeft de 42ste IJsselcup plaatsgevonden in de traditionele vorm, waarbij de afstanden centraal stonden. In 2012 werd de 43e IJsselcup verreden als driedaags evenement. De IJsselcup werd onderdeel van de Hollandcup cyclus en was tevens de officiële kwalificatiewedstrijd voor het KPN NK Afstanden. De IJsselcup heeft een lange lijst met winnaars. Onder hen grote namen als Ard Schenk, Atje Keulen-Deelstra, Yvonne van Gennip, Rintje Ritsma, Gerard van Velde, Marianne Timmer en Erben Wennemars.

In dit Olympische seizoen is het deelnamen aan de NK Afstanden eind oktober van groot belang omdat daar de weg naar Sotsji feitelijk begint. Kortom dé wedstrijd voor rijd(st)ers die nog niet over een ticket voor het NK Afstanden beschikte om hier te laten zien dat zij wel op het NK Afstanden thuishoren. Dat gold ook voor de Wassenaarse Roxanne van Hemert. Zij had zich geplaatst voor maar liefst 4 afstanden maar beschikte nog niet over een ticket voor het NK Afstanden.

500 meter
Voor de strijd om het klassement van de IJsselcup werden er twee 500 meters afgelegd die beide ook telden voor de Holland Cupcyclus die met deze wedstrijd ook werd gestart. Aan de start verschenen ook rijdsters die al over een ticket voor het NK Afstanden beschikte en in deze wedstrijd mee deden om mee te dingen naar de IJsselcup of dit als een trainingswedstrijd zagen. In deze eerste omloop kwam Roxanne niet verder dan een 18e plaats in een tijd van 41.23 sec. Hiermee was uitzicht op een ticket voor NK Afstanden zo goed als verkeken. In de 2e omloop lieten groot aantal rijdsters verstek gaan, omdat zij zich reeds hadden geplaats, en reed Roxanne naar een 10e plaats in 41.36. In klassement eindigde ze ook als 10e. De 500 meter werd uiteindelijk gewonnen door Thijsje Oenema. Zij wist het baanrecord te verbeteren en te zetten op 39.62 sec.

1.500 meter
Op de 1.500 meter waren er 7 tickets te verdienen voor het NK Afstanden. Deze afstand is een van de favoriete afstanden van Van Hemert en in dit prille seizoen had ze al een goede tijd op deze afstand neergezet. Op de 1.500 meter werd Roxanne van Hemert gekoppeld aan Team Activia ploeggenote Annette Gerritsen. In een voor Roxanne matige opening van 27.0 reed zij via rondjes 30.3 , 32.4 en 35.0 naar een eindtijd van 2.04.90. Deze tijd bleek later goed voor een 9e plaats. Gerritsen eindigde in een teleurstellende 2.06.63 (14e plaats) De 1500 meter werd gewonnen door Annouk v.d. Weijden in 2.02.91, welke tijd goed was voor een nieuw baanrecord. Exclusief de reeds geplaatste NK gangers was Roxanne nummer 6 en legde daarmee beslag op het door haar felbegeerde NK ticket. Gerritsen is afhankelijk geworden van de aanwijsplekken die door de KNSB nog vergeven kunnen worden. Van Hemert: “het was een goede race, maar de vermoeidheid van de 500 meters voelde ik wel na 700 meter. Nu snel naar het hotel om morgen goed uitgerust aan de start van de 1.000 meter te verschijnen. Ben wel blij dat ik dit ticket alvast binnen heb.”

1.000 meter
Op zondag stonden de 1.000 meter, ook een favoriete afstand van Team Activia rijdster Roxanne van Hemert, en de 3 kilometer op het programma. Voor de 1.000 meter waren 8 tickets beschikbaar naast 2 aanwijsplaatsen. Het deelnemersveld was sterk, dus er moest volle bak worden gereden.

In haar rit tegen Reina Anema werd Roxanne enigszins gehinderd bij het uitkomen van de 2e buitenbocht waardoor ze haar slag niet durfde af te maken, in de angst de tegenstandster te raken. Hierdoor moest Roxanne omhoog komen en was ze uit de “schaatshoeken” en de rest van de race kon zij niet meer de ideale slag vinden. Roxanne won haar rit wel in 1.22.20 maar eindigde slechts als 16e en dat was niet genoeg voor een ticket. Ze zal als 2e reserve worden toegevoegd aan de startlijst. De 1.000 meter werd gewonnen door Natasja Bruintjes in 1.20.64, het zilver ging naar Manon Kamminga met een tijd van 1.20.72 en het brons naar Sanneke de Neeling, die een tijd klokte van 1.21.09
De teleurstelling was groot en hierna hield Roxanne het voor gezien en reed zij geen 3 kilometer meer.

Voor het eerst in haar schaatscarrière, gerekend vanaf de A junioren, staat Roxanne niet aan de start van de 1.000 meter tijdens het NK Afstanden tenzij er nog een wondertje plaatsvindt.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top