Skip to content

Historische documenten Voorschoten & Wassenaar onder één dak

18 oktober 20132 minute read

Wassenaar – Met de overdracht van het Wapendiploma van Voorschoten is de verhuizing van de Voorschotense archieven voltooid. Burgemeester Jeroen Staatsen van Voorschoten overhandigde op donderdag 17 oktober dit uit 1816 stammende historische document aan gemeentearchivaris Carla de Glopper in het bijzijn van burgemeester Jan Hoekema van Wassenaar.

Duurzame oplossing
Om de archieven van de gemeente Voorschoten te behouden voor de toekomst is gekozen voor een duurzame oplossing. Die is gevonden in De Paauw, het onderkomen van het Wassenaars archief. In de nieuwe huisvesting worden de historische documenten onder optimale klimatologische omstandigheden bewaard en beheerd.

Samenwerking
Het gezamenlijk beheer van de gemeentelijke archieven is een voorbeeld van samenwerking van de Werkorganisatie Duivenvoorde. De verhuizing naar Wassenaar is succesvol afgerond en inmiddels is ook de digitalisering van het Voorschotens archief in gang gezet. De mogelijkheid om via internet 24 uur per dag het archief te kunnen inzien, betekent een belangrijke verbetering van de gemeentelijke dienstverlening.

Raakvlakken Voorschoten en Wassenaar
De keuze van Voorschoten voor Wassenaar heeft ook een historische achtergrond. De gemeenten hebben raakvlakken. Zo strekte het grondgebied van Prins Frederik der Nederlanden die in de 19e eeuw op De Paauw woonde, zich uit tot in Voorschoten en droeg het Voorschotense spoorwegstation in de jaren zeventig van de vorige eeuw de naam station Voorschoten-Wassenaar.

Openingstijden
Volgens de gemeentearchivaris weten Voorschotenaren de nieuwe huisvesting in Raadhuis De Paauw al goed te vinden. Het archief is gevestigd in Raadhuis De Paauw, Raadhuislaan 22, Wassenaar. Het gemeentearchief kunt u alle werkdagen bezoeken uitsluitend na telefonische afspraak. Meer informatie via de gemeentearchivaris, tel. 14070. Het archief is digitaal te vinden op www.wassenaar.nl/gemeentearchief. U wordt dan doorverwezen naar de website van het gemeentearchief Wassenaar, waar u in de Digitale Studiezaal uw zoekterm kunt invullen.

Tags

VoorschotenWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top