Skip to content

Fitness in de natuur op de zaterdagochtend

23 oktober 20132 minute read

Wassenaar – Achter boerderij Nellesteyn aan de Maaldrift 6 in Wassenaar ligt in de mooie en nog steeds ongeschonden Ommedijkse Polder een eeuwen oud bos, het Ommedijkse Bos. Dit bos ligt er al vanaf 1785. Het is een zgn. “Hakhoutbos”. De bomen die hier groeien, vooral Es en Els, lopen nadat ze s’winters gezaagd zijn in het voorjaar weer snel uit.

Doordat er elke winter zo’n stuk onder handen wordt genomen ontstaat er een gevarieerd bos. Vroeger gebruikten diverse boeren uit de omgeving , maar ook vissers uit Katwijk het hout voor bv. gereedschap. Sinds 1989 hebben vrijwilligers van het IVN Leiden het beheer van het bos op zich genomen. Het IVN beheert rond Leiden nog een aantal van dit soort landschapselementen,o.a. In de Boterhuispolder en de Zwanburgerpolder. Beiden in Warmond gelegen.

Het IVN werkt tijdens de wintermaanden ( november t/m maart ) op de zaterdagen van 10-14u.Het werk bestaat uit het met de hand zagen van bomen en struiken. Het dunnere snoeihout verwerken we tot takkenwallen, waar de vogels graag in broeden. Het zagen met de hand klinkt zwaar maar met ons scherpe gereedschap en een goede instructie valt het erg mee. Een paar uurtjes zweten in de winterse kou klinkt misschien niet uitdagend, maar u zult zien: S’avonds op de bank voelt u zich totaal ontspannen. U hoeft niet speciale kennis van de natuur te hebben. Als conditietraining werkt het ook perfect.

HEBBEN WE UW INTERESSE GEWEKT?
Kom gewoon op een zaterdag eens langs, om te werken of gewoon te kijken.
Excursies op aanvraag zijn ook mogelijk. Voor meer informatie: Johan Kieft, jjkieft@ziggo.nl, 071-8877694

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top