Skip to content

Ouder worden in de 21e eeuw: vloek of zegen?

23 oktober 20132 minute read

Wassenaar – Op 7 november, aanvang 20.15 uur is prof. dr. F. de Lange te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar. Ouderen van nu lijken anders dan ouderen van vroeger. Ze zijn vaak gezonder en vitaler, beter opgeleid, ondernemender en mondiger dan hun eigen ouders of grootouders. Voor deze ‘Nieuwe Ouderen’ is het belangrijk om ook in de kwetsbare, hoge ouderdom de regie over het eigen leven te behouden. Zelfredzaamheid wordt van groot belang en als dat niet meer lukt de mantelzorg en thuiszorg, maar wel in eigen regie.

Het lijkt er op dat je het zelf helemaal moet maken; je oude dag. Gezond en fit blijven, zo lang mogelijk natuurlijk. Maar kan dat? Als je maar oud genoeg wordt, word je vanzelf afhankelijk van de zorg van anderen. Ouder worden betekent hoe dan ook verlies aan gezondheid, mobiliteit en mogelijkheden. Hoogbejaarde ouderen worden kwetsbaar en verliezen soms al hun zelfredzaamheid. Is het leven dan nog de moeite waard, of is het ‘voltooid’ en kan het maar beter eindigen? De zin van de hoge ouderdom als levensfase met een eigen betekenis lijkt in onze cultuur ver te zoeken. Willen we toe naar een waardige ouderdom in een vergrijsde samenleving, dan zullen we de angst en de afkeer van de ouderdom moeten erkennen en overwinnen om op zoek te gaan naar nieuwe aantrekkelijke beelden voor die fase van ons leven. Heeft de christelijke traditie die misschien ook te bieden?

Prof. dr. F. de Lange is docent Ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit (Groningen). Hij schreef over het ‘nieuwe ouder-worden’ o.a. ‘Moderne levens lopen niet vanzelf ‘ (2005), ‘De Mythe van het voltooide leven’ (2007) en ‘Waardigheid’ (2010).

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur). E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top