Skip to content

Herfstexpositie in de Molen met werk van 3 kunstenaars

29 oktober 20133 minute read

Wassenaar – Zaterdag zal Lux Buurman, kunstschilder, om 16.00 uur de tentoonstelling met aquarellen van jan Pasteur, schilderijen van Mieke van Doornik en brons en glas van Irene Prager feestelijk openen bij de Kunstgroep Wassenaar in Galerie in de Molen. De kunstenaars zullen zelf zaterdag en zondag aanwezig zijn om uitleg over hun werk te geven.

Jan Pasteur is aquarellist pur sang . “Ik schilder wat ik zie en ik doe dat vooral op de traditionele, realistische manier, want daar voel ik me het meeste ‘happy’bij”, aldus Jan zijn werk. Hij legt ter plekke buiten de natuur op zijn schildersezel vast of het licht en de sfeer van dat moment , die hij dan later thuis in het atelier uitwerkt tot impressionistische aquarellen , waarbij water, verf en papier onder zijn geoefende handen een harmonieus beeld neerzetten van het landschap. De afgelopen 2 jaar reisde Pasteur naar Frankrijk, Engeland, Venetië en New England, USA. We zien een aquarel van de kust van Guernsey, waarbij het licht dat door het wolkendek valt en de weerspiegeling ervan meesterlijk is vastgelegd door Jan en een dorpje in de sneeuw in Vermont, waar je zo naar zou willen afreizen. Jan Pasteur is lid van het Aquarel Instituut België en het Aquarellen Collectief Nederland

Mieke van Doornik ontwikkelde al op jonge leeftijd een bijzondere fascinatie voor de natuur en het schilderen. Bewondering voor en verbazing over de schoonheid, diversiteit en humor in de natuur vormen de drijfveer om dit te kunnen schilderen .Het afgelopen jaar heeft zij zich intensief bezig gehouden met het stilleven en daarmee weer een nieuwe weg ingeslagen door haar schildertechniek nog meer te verfijnen. “Ik heb les genomen bij Lux buurman. De schilderijen worden in laagjes opgebouwd, wat zeer arbeidsintensief is en veel concentratie vergt”, vertelt Mieke. Het stilleven met een Delfs blauwe schaal aardbeien en het mandje peren, waarbij de schaduwwerking en de plooien van het witte kleed minutieus worden weer gegeven ,zijn daar mooie voorbeelden van. Mieke blijft daarnaast ook vele andere technieken beoefenen, zoals het snelle directe werken in de natuur en de portretten van mensen en dieren in zowel pastel als olieverf. Juist over deze afwisseling van stijlen zegt Mieke: “het is maar net hoe ik me voel en wat ik het beste bij mijn onderwerp vind passen.

Irene Prager, beeldhouwster, volgde haar opleiding aan de Vrije Academie in den Haag en Atelier ’63 te Haarlem. Zij kreeg les van Carel Visser en Wessel Couzijn. In de galerie toont zij bronzen beelden, reliëfs en portretten, alsook een paar werken in versmolten glas. Haar bronzen portretbuste van Gabriël is uitgevoerd in een vrij directe,krachtige stijl, waarbij het ruw afgewerkte oppervlak het bronzen portret een spontane impressie verleent. Het werken in oven-gevormd glas is voor Irene steeds belangrijker geworden. “Beelden en objecten in deze stijl zijn niet alleen zichtbaar aan de buitenkant, maar krijgen ook als nieuwe dimensie een binnenwereld, die je kunt zien. Het glas geeft tegelijk ook een hele eigen taal in kleur, oppervlak, licht en schaduw. Ik wil deze taal nog verder ontdekken.”, vertelt Irene enthousiast over deze nieuwe manier van werken. Wie deze bijzondere objecten van Irene Prager en de werken van Mieke van Doornik en Jan Pasteur graag zelf wil komen bekijken, is van harte welkom in Galerie in de Molen, waar deze expositie t/m zondag 1 december te zien zal zijn.

Tags

WassenaarWindlust
Gerelateerde artikelen
Back To Top