Ga naar hoofdinhoud

Verlossend Inzicht: Jezus en de Tao

31 oktober 20132 minute read

Wassenaar – Op 14 november, aanvang 20.15 uur is dr. J.J. van Es te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar.

Chinese Christenen vertaalden de openingszin van het Johannesevangelie – In den beginne was het Woord – met: In den beginne was de Tao. Voor hen was Jezus dus de Tao, ‘de weg’. Zo noemden ze wat van God kwam, wat inzicht gaf, verlossing. Trouwens in datzelfde Evangelie noemde Jezus zichzelf ook zo: de weg.

Wat bedoelden ze met dat woord? Het verwijst naar een lange wijsheidstraditie, het Taoisme, dat ver voor Jezus’ geboorte tot ontwikkeling kwam. Een rechtstreeks antwoord is niet te geven, want de eerste les van het Taoisme is dat de Tao waarover gesproken kan worden de Tao niet is. Net als Jezus niet rechtstreeks kon zeggen wat hij met het Koninkrijk van God bedoelde.

Dus zullen we de indirecte wegen van gelijkenis en aforisme bewandelen. We doen dat aan de hand van fragmenten van grote Taoistische meesters als Lao Zi en Zhuang Zi. In de hoop dat deze gezichtshoek ons inzicht verdiept in de leraar die Jezus was en in het verlossend inzicht dat hij bracht.

Dr. J.J. van Es is emeritus predikant. Hij was tot 2009 verbonden aan de Kievietkerk.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen.

Opgave : Marianne Karman, telefoon 070-5115705 (na 17.00 uur). E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top