Skip to content

Nederland Leest: in de ban van Bomans

5 november 20132 minute read

Wassenaar – Op 1 november start voor de 8e keer de grootste leescampagne van het land: Nederland Leest. Leden van de openbare bibliotheek ontvangen overal in Nederland hetzelfde boek met de bedoeling daarover met elkaar aan de praat te raken. ‘Erik of Het klein insectenboek’ van Godfried Bomans is het boek dat dit jaar centraal staat. Godfried Bomans (1913-1971) werd precies honderd jaar geleden geboren. Hij was één van Nederlands meest geliefde schrijvers. De campagne Nederland Leest loopt tot 30 november. Het boekje is verkrijgbaar in de bibliotheek, op vertoon van de ledenpas en zolang de voorraad strekt.

Naast het uitdelen van het boekje organiseert Bibliotheek Voorschoten-Wassenaar een aantal activiteiten rond de auteur en het prachtige boek. Op 28 november houdt biograaf Gé Vaartjes in Wassenaar een lezing over Godfried Bomans met uiteraard speciale aandacht voor ‘Erik of Het klein insectenboek’. Ook wordt de verfilming van het boek 3 maal vertoond in het Filmhuis. Reserveren van kaarten kan via de website www.obvw.nl of bel naar de bibliotheek 5113397.

Donderdag 21 november komt Duo Leesgierig met de voorstelling ‘Op zoek naar Bomans’ in Bibliotheek Voroschoten. Laat u aan de hand van beeld, voordracht, poëzie, sketch en interactie meezuigen in de rijke fantasiewereld van Bomans. Daarbij zorgen Rutger Martens en Walter Breukers voor een perfecte balans tussen verdieping en vermaak. Een waardevolle aanvulling op het boek!

‘Erik of het klein insectenboek’ leest als een sprookje en vertelt het verhaal van Erik Pinksterblom die op een nacht het schilderij Wollewei boven zijn bed in stapt en in de wereld van de insecten terechtkomt. Daar merkt hij dat het verschil tussen insecten en mensen niet zo groot is. Door de belevenissen van Erik leren we de mens kennen, en diens eigenschappen van bekrompenheid en hang naar materialisme. Erik of Het klein insectenboek stelt vragen over de plek van de mensheid in het grotere geheel en toont gulle gevers naast grote graaiers.

Gedurende de hele maand worden in heel Nederland tal van activiteiten georganiseerd rondom het boek en de auteur. Meer informatie over het boek, de schrijver en alle landelijke activiteiten (bijvoorbeeld gratis bezoek aan Naturalis) is te vinden op www.nederlandleest.nl.

Tags

OBVWWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top