Ga naar hoofdinhoud

‘The Charisma of Caravaggio’ door Fenella Billington

5 november 20132 minute read

Wassenaar – In Galerij Prins Willem V in Den Haag is tot en met 8 december 2013 het schilderij ‘Een jongen gebeten door een hagedis’ van Caravaggio te zien. Caravaggio is één van de invloedrijkste Europese schilders, maar geen enkel Nederlands museum heeft een werk van hem.

Caravaggio was van groot belang voor de ontwikkeling van de Nederlandse schilderkunst. Het spel van licht en donker, zo kenmerkend voor het werk van Caravaggi, is mede voortgezet in de schilderijen van Frans Hals en Rembrandt. In de tweede lezing van DFAS van dit seizoen staat daarom Caravaggio centraal. Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571–1610) kreeg zijn opleiding in Milaan en ging vervolgens werken in Rome. Het protestantisme was begonnen aan haar opmars en de katholieke kerk probeerde het tij te keren door het bouwen van kerken en paleizen voorzien van religieuze kunst. Voor Caravaggio was er daarom volop werk en met zijn opdrachten behaalde hij veel succes. Caravaggio was echter ook een heethoofd met neiging tot zelfdestructie. Hij kwam in voortdurend in aanvaring met justitie in de plaatsen waar hij woonde. Hij stierf op 38-jarige leeftijd aan waarschijnlijk malaria of de griep.

Fenella Billington studeerde kunstgeschiedenis in aan Manchester University. De afgelopen twintig jaar heeft zij onderwijs voor volwassenen verzorgd, cruises en cultuur reizen naar Rome en Florence begeleid en natuurlijk veel lezingen verzorgd over Caravaggio, een van haar favoriete schilders.

De lezing is in het cultureel centrum De Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar. De zaal is open om 19.30 en de lezing begint om 20.00. De entree bedraagt € 12 en een lidmaatschap (voor 8 lezingen, vrij toegang; en andere activiteiten) is € 60 per jaar en voor een (echt)paar € 110. Website is: www.dfas.nl.

Komt u op tijd want de (gratis) parkeergelegenheid is beperkt.
note: De voertaal van de lezing is Engels.

DFAS (Decorative & Fine Arts Society) is een onderdeel van het Britse NADFAS (National Association Decorative & Fine Arts Society). Deze vereniging, opgericht in 1965 in Engeland, heeft als doel de kennis over kunst te verspreiden door middel van lezingen. Hiervoor worden experts op hun vakgebied uitgenodigd. NADFAS heeft 90.000 leden verdeeld over 330 kringen in het Verenigd Koninkrijk, 10 in Europa en 27 in Australië.

Tags

WarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top