Ga naar hoofdinhoud

Folkloremuziek uit Roemenie, Hongarije en Rusland

8 november 20133 minute read

Wassenaar – Zondag 10 november om 14.30 uur (zaal open vanaf 14.00 uur) verzorgt het trio van Andrei Serban folkloremuziek uit Roemenie, Hongarije en Rusland, tijdens een middagconcert in Florence woonzorgcentrum Adegeest ,De Zeven Provinciën 68 te Voorschoten. Het concert valt binnen de reeks ‘Geef Adegeest vleugels’ en is voor iedereen toegankelijk. De toegangsprijs bedraagt euro 6,00, bewoners van verzorgingshuis Adegeest betalen slechts euro 2,50 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de receptie van Adegeest, Voorschoten, 070 754 43 33. Zie ook www.florence-zorg.nl onder Activiteiten

Het trio bestaat uit de violist Andrei Serban, pianist Lo Blotkamp en accordeonist Nicolae Turcitu. Andrei Serban begon op 6 jarige leeftijd zijn vioolstudie bij Eugene Buziau. Na zijn middel-bare schoolopleiding vervolgde hij, onder leiding van de Belgische vioolpedagoog Maurice Raskin, zijn studie aan het Maastrichts Conservatorium. Daar behaalde hij zijn onderwijsakte, het einddiploma solospel cum laude met onderscheiding en de Prix d’Excellence. Naast zijn werk als docent was hij actief als solist en als uitvoerend musicus in diverse kamermuziekensembles. Door zijn Roemeens-Russische afkomst, gingen de verlangens van Andrei Serban ook uit naar de folklore van deze landen en zijn ideaal was dan ook een eigen ensemble op te richten. Dit deed hij in 1970. Naast de vele koffie- en avondvullende concerten was zijn ensemble ook in educatieve vorm werkzaam. In 1990 richtte hij zijn eigen vioolschool op en kon hierin al zijn ideeën verwezenlijken. Door zijn jarenlange ervaring in de klassieke en folkloremuziek, combineerde hij beide genres in één programma met als resultaat de totstandkoming van: Muzikale rondreis van Folklore tot Klassiek.

Lo Blotkamp, van origine half Pool half Nederlander, voelt zich sterk aangetrokken tot de jazz muziek en tot muziek uit de Balkan. Met zijn pianospel verleent hij een ondersteunende rol welke zeer belangrijk en niet weg te denken is in het geheel van het ensemble.

Nicolae Turcitu is in de hoofdstad Boekarest geboren en kreeg op zeer jeugdige leeftijd een accordeon van zijn vader cadeau. Dit betekende voor hem, een verplichte studie op de accordeon en accordeonist worden. Hij ontwikkelde zich snel tot een groot virtuoos, mede door zijn natuurtalent. Op vijftien jarige leeftijd, maakte hij al deel uit van diverse bekende ensembles in Roemenië, totdat hij enkele jaren later toetrad in het bekendste ensemble van Roemenië genaamd Ciocarlia, waarmee hij tournees door Japan de Verenigde Staten, Canada, Rusland, West-Europa en Arabië maakte. Ook hij speelde daarna geruime tijd mee in het ensemble van Gheorghe Zamfir. Enkele jaren geleden contracteerde Andrei Serban hem en is hij sindsdien in Nederland gebleven.

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top