Skip to content

MIMICRI verwent zijn publiek met de BN’er van Alan Ayckbourn

10 november 20133 minute read

Wassenaar – In dit blijspel, met een donker tintje, hekelt Ayckbourn de schijnwereld die in omroepland wordt gecreëerd en het spot met het soort mensen dat deze machinerie produceert. Een bijtend stuk over schijn en werkelijkheid, met menselijke, ontroerende en zeer hilarische scènes.

In een sfeervol decor, van Hans Zonneveld en Jacques Blom, voerde MIMICRI je mee naar een plek aan de Middellandse Zee. De muziek en het licht van Marco van Gijlswijk verhoogden dit gevoel.

De egocentrische Astrid Barend, ambitieus, nerveus maar bovenal irritant, levensecht vertolkt door Marijke van Amsterdam, organiseert een ontmoeting tussen oud-crimineel en tv-persoonlijkheid Marco Mink en een van zijn vroegere slachtoffers Arend van der Made.

Tijdens de voorstelling wordt steeds meer onthuld wat zich toentertijd heeft afgespeeld en hoe het leven van de twee opponenten zich verder heeft ontwikkeld.

Aan de ene kant de praatjesmaker en platvloerse Marco Mink, robuust vertolkt door Hans van Netburg en aan de andere kant de schlemielige, burgerlijke Arend van der Made.

Hans van Amsterdam schitterde als Arend. In een creatie, die soms leek op mijnheer Wijdbeens van André van Duin, speelde hij de zaal plat. Zijn loopjes en gezichtsuitdrukkingen veroorzaakten lachsalvo’s in de zaal die bijna niet te stoppen waren.

Kiki, een rol van Elza de Tollenaere, Rosa, gespeeld door Mary Dofferhoff, en Martha een rol van ‘grand old lady’ Wil Borsboom maakten duidelijk dat ook van een kleine rol iets moois gemaakt kan worden. Om het plat uit de drukken: de dames hadden de lach aan hun kont. Als zij op het toneel verschenen reageerde de zaal onmiddellijk.

Bep, de manager van Marco, vertolkt door Antoinette van der Velde, becommentarieerde getimed en blasé de andere spelers.

Het onzichtbare zwembad speelde een belangrijke rol in de voorstelling. Leek het er in het begin nog op dat er sprake was van een imaginair bad tijdens de voorstelling bleek dat het om een echt bad ging. Een bad dat regelmatig onderdeel vormde van hilarische scènes maar ook een belangrijk rol speelde in de ontknoping van de ontmoeting tussen Marco en Arend.

In een stuk dat bol staat van hilarische momenten en maatschappij kritiek vallen de mensen die normaal zijn een beetje buiten de boot. Carola Schwencke als de echtgenote van Marco en de filmcrew van Astrid Barend hadden de ondankbare taak zich staande te houden tussen al het geweld. Zij stonden hun mannetje/vrouwtje.

Warenar, met gastheren Michel en Jan, en MIMICRI dat is een avondje uit om de hoek.

Tags

WarenarWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top