Ga naar hoofdinhoud

Resultaten campagne ‘Licht zet inbrekers in het zicht’

13 november 20132 minute read

Wassenaar – De politie en de gemeente Wassenaar attendeerden in de afgelopen week de bewoners in de gemeente Wassenaar erop dat een in het donker gehuld huis een gemakkelijk doelwit is voor inbrekers. De preventieacties vonden plaats in het kader van het winteroffensief tegen woninginbraken: ‘Licht zet inbrekers in het zicht’.

De dagen worden korter. Als ’s avonds een woning in het donker is gehuld, is het voor een inbreker duidelijk dat u niet thuis bent en dat hij ongezien zijn gang kan gaan. Daarom sloegen de partners in veiligheid de handen ineen en bezochten wijken waar regelmatig wordt ingebroken, de zogenoemde hotspotgebieden. Bij woningen waar geen licht brandde en overduidelijk bleek dat er niemand thuis was werd een brief met een toelichting op de actie en een folder met preventietips in de bus gestopt.

Gedurende de campagneweek in totaal 1679 woningen gecontroleerd op verlichting. In 39 gevallen brandde, bij afwezigheid van de bewoners, geen verlichting. Bij deze woningen werd een informatiepakket achtergelaten waarin, naast de informatie over de actie diverse folders waren opgenomen met betrekking tot preventietips ed. De reacties op de actie waren positief.

Eén bewoner gaf aan lichte vervuilingen en het milieu binnen de gemeente belangrijker te vinden dan een veilige woning.

Zorg voor goede verlichting en goed zicht
U kunt zelf ook veel doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van een woninginbraak. Wek de indruk dat er iemand thuis is. Het gebruik van verlichting in de diverse woonvertrekken op wisselende tijdstippen door het gebruik van tijdschakelaars levert daaraan een bijdrage. Gebruik van schemergeschakelde verlichting bij de toegangsdeuren van de woning zorgt er voor dat de buren beter een oogje in het zeil kunnen houden. Verdachte omstandigheden kunnen ze dan melden bij de politie.

112, daar vangen we inbrekers mee
Voorkom een inbraak en wees alert! Hoort of ziet u iets verdachts, aarzel dan niet en bel 112. Liever tien keer voor niets gebeld, dan dat u achteraf tegen uzelf moet zeggen: had ik maar … Volg zo mogelijk op veilige afstand de persoon totdat de politie ter plaatse is. Let goed op gegevens als kenteken voertuig, kleding, signalement en noteer ze indien mogelijk. Kijk voor preventietips op www.politiekeurmerk.nl.

Tags

InbrekersPolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top