Skip to content

Het Wassenaars Kamerkoor zingt op 28 november 2013

14 november 20132 minute read

Wassenaar – Een optreden van het Wassenaars Kamerkoor behoort tot de vaste programma onderdelen van de Koorruïnelezingen. Dit keer zal het Magnificat, de lofzang van Maria, centraal staan.

Volgens de traditie van de Kerk wordt tijdens de vesper van de zeven dagen voorafgaand aan kerst dagelijks het Magnificat gezongen, voorafgegaan door elke dag een andere antifoon. Deze zeven antifonen bezingen de zeven namen van Jezus en beginnen alle met de uitroep ‘O’ en worden daarom ook wel de O-antifonen genoemd. (Het lied ‘O kom, o kom Immanuel’ is een berijmde, Nederlandstalige versie van één van deze O-antifonen.) Arvo Pärt heeft deze antifonen opnieuw getoonzet in zijn kenmerkende stijl.

Het Wassenaars Kamerkoor komt met een adventsprogramma, waarin verschillende Magnificats, van o.a. Orlando Gibbons en Arvo Pärt, zullen klinken. Voorafgaand aan elk Magnificat wordt een Magnificat-antifoon van Arvo Pärt gezongen. Daarnaast klinken enkele psalmen van Sweelinck die passen bij de tijd van het kerkelijk jaar. Het geheel wordt aangevuld met enkele orgelwerken voor de adventstijd. Als achtergrond bij het Magnificat zal dr. E.P. Bos, emeritus hoog leraar Middeleeuwse logica en semantiek, een lezing geven over het commentaar dat Luther had op het Magnificat.

Dr. G. van de Wetering is organist van de Kloosterkerk te Den Haag. Sinds het begin van 2013 is hij dirigent van het Wassenaars Kamerkoor.
Dr. E.P. Bos was tot 2012 universitair hoofddocent Antieke en Middeleeuwse

wijsbegeerte, en is gastdocent Vroege kerk aan de universiteit van Leiden. De avond start 20.15uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur. Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, T 070-5115705 (na 17.00 uur). E karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top