Ga naar hoofdinhoud

Ella van Elck en Vera Louisa Guldener exposeren samen in BY VL

20 november 20133 minute read

Wassenaar – In de atelier-winkel van Vera Louisa Guldener aan de Oostdorperweg 49 exposeert in november en december Ella van Elck realistische schilderijen van kleine vogeltjes zoals musjes, pimpelmees en roodstaart tussen opvallende sieradencreaties van (half)edelstenen, zilver en leer, die Vera naar eigen ontwerpen creëert.

Voor een gesprek over haar werk zoek ik Ella op in haar lichte atelier aan de Starrenburglaan 16, waar zij aan haar werktafel zit, die uitziet op de tuin. Haar motto ‘Schilderen is de brandstof van mijn leven’ vertaalt zich in de vele schilderijen die in haar atelier en elders in huis hangen en de foto’s en olieverfschilderijtjes die opgeprikt boven haar werkplek als idee dienen. Er hangt een natuurgetrouw portret van de kop van een jachthond, een vertederend poesje , maar ook een peutertje dat met haar buik op een bal ligt en een jongen die een laken in de wind laat wapperen tegen een strakblauwe hemel. Lachend verklapt zij “Ik ben dol op grapjes” en daarom schildert zij een varkentje op rode hakjes en een koeienkop met een reusachtige tong. “Ik wil ook iedere keer weer wat nieuws proberen en heb ik me zo de afgelopen tijd verdiept in de thema ’s ‘schikken’ en ‘stapelen’. Kijk , hier hangt het schilderij met een stoel, waarop ik wel 12 hoedjes gestapeld heb. Natuurlijk is het leuk om al die hoedjes een andere kleur te geven, maar mij interesseert vooral de licht- en schaduwwerking en het weergeven van diepte op het platte vlak”. Even verderop hangt een schilderij van kinderlaarsjes op een rij en eentje met een stapel doeken die allemaal verschillend van textuur zijn. Ella’s stijl kun je omschrijven als realistisch fijnschilderen. Eerst bouwt zij haar compositie zorgvuldig op door een onderschildering in bruine tinten te maken. Pas dan schildert zij het doek definitief in de gekozen kleuren.

Terug naar BY VL. Natuurlijk was ik daar wel eens eerder geweest, maar dat was wel weer een tijdje terug. Ik was echt verrast door het enorme aanbod aan oorbellen, kettingen en armbanden, die Vera daar in haar in warme tinten geschilderde winkel heeft uitgestald. Prachtige creaties van halfedelstenen in allerlei kleurstellingen, die Vera naar persoonlijk en eigentijds ontwerp combineert met leer, linten, zilver, koper en barokke parels. Er zijn adembenemende grote oorbellen voor de koningin van het bal, maar ook voor mijn wat ingetogenere smaak vrouwelijke hangers met een strikje en bescheiden entourage. In ieder geval heb ik me voorgenomen om de komende tijd niet alleen het centrum te bezoeken voor mijn decemberaankopen, maar zeker ook even door te rijden naar BY VL waar Ella van Elck en Vera Louisa Gulderer je warm onthalen en je inspiratie kunt opdoen bij hun met liefde gemaakte kunstwerken. BL VL is geopend vanaf woensdag t/m zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak (0637448448/0612315604).

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top