Skip to content

Politie geeft gastles op het Adelbert

25 november 20132 minute read

Wassenaar – Wijkagent Patrick van der Meer is naast zijn normale politietaken ook betrokken bij het middelbaar onderwijs in Wassenaar. In dit kader heeft hij op 7 en 14 november acht gastlessen verzorgd voor alle brug- en eerste klassen op het Adelbert College. Het overkoepelende thema daarbij was: veiligheid.

Veilige omgeving
Ter inleiding liet Patrick van der Meer een filmpje zien over afval, vandalisme, graffiti en vormen van onbeleefd gedrag. Daarbij was de leidraad de vraag wat je wel en niet als gedrag nog accepteert. Daarop aansluitend waren er ook filmbeelden over groepsdruk, een verschijnsel dat vele scholieren wel (vaak negatief) herkennen. Ook in school dient de omgeving veilig te zijn, dus gebruik je kluisje en zoek tijdig hulp als er een onveilige situatie dreigt te ontstaan. En nu met de winter in aantocht: licht aan op de fiets, er volgen onherroepelijk ook controles op de bekende aanrijroutes.

Virtuele omgeving
Een heel gevaarlijke en onzichtbare dreiging zit verborgen in het gebruik van de sociale media. Een filmpje maakte duidelijk hoe makkelijk het is mensen van alles en nog wat, tot hun banknummers aan toe, digitaal te ontfutselen. Dus de boodschap luidt: “Think before you post”.
Voor de jeugd vormen zaken als dreigtweets en babbelboxen heel reële bedreigingen. Wie een dreigtweet verstuurt en daarop betrapt wordt, komt al snel in aanraking met de politie. Bij babbelboxen doen mensen zich soms als andere personen voor en weten kinderen over te halen tot handelingen die zij eigenlijk zelf niet willen. De wijkagent gaf daarom duidelijke tips hoe de jongere zich online kan beschermen.
Deze lessenreeks was zeer de moeite waard en Patrick van der Meer wist zijn jeugdig publiek dan ook uitstekend te boeien. Hopelijk heeft dit het gewenste effect!

Tags

PolitieWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top