Wassenaar – Vandaag is het precies drie weken geleden dat Anass als vermist werd gemeld bij de politie. Twee weken geleden verklaarde de politie na grondig onderzoek er zeker van te zijn dat Anass zelfmoord heeft gepleegd.
Voor veel mensen was dit bericht, in combinatie met de foto van Anass die verspreid werd door een bekende van de familie, aanleiding voor speculaties. Velen, al dan niet direct bij de familie van Anass betrokken, zijn er zeker dat Anass nooit zelfmoord had kunnen plegen, ook de vader van Anass was overtuigd van moord.
Na drie weken is de rust een beetje teruggekomen, hoewel de geruchten en complottheorieën nog steeds de ronde gaan.
Voor Wassenaarders.nl reden om de politievoorlichter, mevrouw van Rantwijk, vandaag wat vragen voor te leggen.
V: “Is het onderzoek inmiddels afgerond?”
A: “Nee, nog niet. Het kan lang duren. Dat komt omdat er veel getuigen zijn die zich gemeld hebben en dus gehoord moeten worden. Drie weken onderzoek lijkt lang, maar soms kan een onderzoek wel jaren duren.”
V: “Denkt u dat dit onderzoek ook jaren gaat duren?”
A: “Nee, dat denk ik niet”.
V: “Er gaan veel geruchten over afval rond de vindplaats van Anass. Lag die rommel er al toen Anass daar gevonden werd?”
A: “Wat er precies door de Forensisch Onderzoekers is gevonden, weet ik niet. Ik weet wel dat het onderzoek grondig gedaan is door het FO. Zij weten precies wat al dan niet relevant is.”
V: “Over degene die Anass gevonden heeft, wordt druk gespeculeerd. Er is sprake van dat het een mevrouw met een hondje is geweest die Anass gevonden heeft, andere lezingen gaan over respectievelijk een bewaker van Duinrell en een fietser. Wie heeft Anass gevonden?”
A: “Dat was een politieagent. Een collega van mij, dat is mij gemeld. Als er eerdere, andere getuigen zijn geweest, dan hebben zij hun vondst niet bij de politie gemeld. Zij moeten zich dan eens stevig achter de oren krabben en zich afvragen waarom zij zich niet gemeld hebben.”
V: “Hoe kan het dat de politiehelikopter Anass niet gevonden heeft?”
A: “Dat is voor ons ook een vraag.”
V: “Hoe lang was Anass al dood toen hij gevonden werd?”
A: “Dat is nog niet duidelijk.”
V: “Onderzoekers kunnen toch aan de lijkstijfheid zien hoe lang iemand al dood is?”
A: “Dat kan alleen als een overledene in een omgeving is die een constante temperatuur heeft. In de buitenlucht is er sprake van schommelende temperaturen, daardoor wordt het vaststellen van het moment van overlijden veel moeilijker.”
V: “Ook gaat het verhaal rond dat de telefoon van Anass op een gegeven moment is uitgezet. Wat kunt u hierover zeggen?”
A: “De telefoon maakt deel uit van het onderzoek.”
V: “Het schijnt dat rond de vermissing van Anass er een man dood gevonden is. Hij schijnt zelfmoord gepleegd te hebben in een stacaravan in Duinrell. Wat kunt u hierover zeggen?”
A: “Over suïcides doen wij geen uitspraken. Over deze vondst heb ik niets gehoord, dus mocht er inderdaad iemand zijn gevonden, dan heeft dat niets met het overlijden van Anass te maken.”
V: “Wat voor honden zijn er ingezet bij de zoektocht naar Anass? Er gaan geruchten dat het drugshonden zijn.”
A: “Er zijn gewone speurhonden gebruikt, geen drugshonden.”
Mevrouw Van Rantwijk bevestigde ook dat er veel geruchten de ronde gaan. Dat is één van de redenen waarom het onderzoek lang duurt: iedere melding moet worden onderzocht.