Skip to content

De VVD en het Pinoccio syndroom deel 1/5

2 januari 201410 minute read

Wassenaar – Symboolpolitiek van de VVD die anderen in een kwaad daglicht moet zetten In deze serie van berichten haken wij in op de hypocriete houding van de VVD in diverse berichten die allen ten doel hadden andere partijen in het algemeen (en DLW in het bijzonder) in een kwaad daglicht te stellen. Dit is een eerste beschouwing op een eindeloze rij van zaken die door de schuld van de VVD onze gemeenschap heel erg veel geld hebben gekost.

De VVD beweert “zuinig met uw geld” te zijn
De “druppel op de gloeiende plaat” was een hypocriet ingezonden stuk van de VVD in de Wassenaarse krant van 24-12-13. Dit ingezonden stuk van de VVD was genaamd “De VVD is zuinig met uw geld”.

De VVD beweert namelijk dat zij “zuinig zijn met uw geld” zijn omdat zij tijdens de raadsvergadering van 16 december 2013 een tweetal moties hebben ingediend. Met deze moties en met dit bericht strooien zij u zand in de ogen. Feitelijk zadelen zij u namelijk op met extra kosten.

U weet wat de tegenvallers van 2010-2013 (verantwoordelijkheid VVD) hebben gekost.
– Fietstunnel Den Deijl heeft gekost. Bijna 8 miljoen meer.
– U weet ook wel dat de Wassenaarse nazit niet 151.000 maar ruim 400.000 heeft gekost. Dit in een mislukte poging de VVD wethouder te beschermen.
– U weet dat Avalex, de GGD en de ambtelijke organisatie miljoenen meer hebben gekost dan begroot was.
– U weet dat afvloeiingsregelingen en wachtgeldregelingen onze gemeente vele honderdduizenden euro’s kosten.
– U wist nog niet dat de legeskosten al jaren niet kostendekkend zijn etc etc.
In deze raadsperiode alleen al spreken wij dus niet over een paar duizend euro maar over tientallen miljoenen. Dat betaalt U. Daar gaat deze en de volgende 4 bijdragen over.

Noodzaak om zaken anders voor te stellen
Dat bepaalde dingen beter moeten klinken dan ze zijn, is voor veel Wassenaarse partijen belangrijk, ja zelfs een bittere noodzaak. Dit omdat men niet eerlijk is en daar beschadigt men andere partijen mee. Zo ook in dit geval.

DLW is recht door zee
In de Wassenaarse politiek wordt de waarheid zeer regelmatig geweld aangedaan. De gevestigde politiek denkt zelfs de feiten te mogen verdraaien en zaken in strijd met de waarheid anders te moeten neerzetten. Beter voor de dag komen ten koste van anderen is voor dit soort politici dus van levensbelang. En daar houdt DLW niet van. DLW noemt het wat het is; liegen, bedriegen, manipuleren, corruptie of draaien. DLW is recht door zee.

Inhoudsloze uitspraken van de gevestigde politiek
In de komende verkiezingsstrijd zullen we ook weer de gebruikelijke uitspraken van hen gaan horen. Wassenaar wordt weer socialer, eerlijker, rechtvaardiger, democratischer, veiliger, gezonder, dichter bij de kiezers en nog veel meer. Mooie woorden die goed klinken, maar wat betekenen ze? Laten wij vooral goed opletten hoe onze collega politici dergelijke woorden definiëren en welke plannen ze precies gaan realiseren om die woorden waar te maken.

Geen droge ogen?
De VVD is zuinig met uw geld. Jaja, dachten wij gelijk daar heb je ze weer, je moet dit maar met droge ogen durven te beweren. Het is bekend dat de VVD haar beloftes niet houdt en zeker ook niet in haar eerste leugen gestikt is.

Het maakt eens te meer duidelijk dat de VVD is vervreemd van haar eigen achterban en dat de kloof tussen hun politieke kompas en de burger groter is dan ooit. Dat verklaart ook de vele afsplitsingen van de VVD. Nu weet DLW dat om die kloof te dichten een politicus juist niet moet liegen .Hij moet vooral goed moet luisteren naar wat zijn achterban werkelijk wil.

VVD heeft het nog steeds niet begrepen
Maar die boodschap is bij de VVD nog niet ingedaald. Ziedaar in een notendop de verklaring van het voorspelbare electorale drama bij de VVD. Een drama dat men tracht goed te maken door onverstoorbaar verder te gaan op de ingeslagen weg van de inwoners zand in de ogen strooien. Omdat DLW eerlijk en transparant is zullen wij u in een serie van 5 artikelen licht werpen op de schijnheiligheid van de VVD in Wassenaar omdat dit uitsluitend gedaan werd door de VVD om hun verantwoordelijkheid over hun falend beleid bij anderen te leggen.

De eerste motie van de VVD jaagt u op hogere kosten
De eerste motie ging over het voorstel van de CDA wethouder Financiën om de ozb in 2014 met 15 % te verhogen. De CDA wethouder Eppe Beimers wilde een grote fout, die was gemaakt door zijn voorganger VVD wethouder Marc van Dijk, in één klap corrigeren. Een foutje dat in 2011, 2012 en 2013 1,95 miljoen heeft gekost. Dat heeft iedere huiseigenaar die jaren circa 80 euro gekost. Maar het wordt nog erger, in 2014 zal deze verhoging iedere huiseigenaar ongeveer 150 euro extra gaan kosten. En dat komt vanaf nu ieder jaar terug.

Hogere lasten??
Nu behoort de Ozb heffing in Wassenaar al jaren met stip tot de allerhoogste in Nederland dus daar kon nog wel een schepje van 15 % bovenop. Dat vonden VVD, CDA, D66 en Groen Links. Je moet het halen waar het zit, moet het college van CDA, VVD en D66 gedacht hebben. En dat verhogen, dat deden VVD, D66, CDA en Groen Links dan ook enthousiast. Met 15 % maar liefst!!!
De VVD vond deze absurde verhoging prima. Naast het veel hogere huurwaardeforfait (gaat van 0,6% naar 0,7% wat ook een verhoging is van 17%!!), hogere boetes, lagere hypotheekaftrek, hogere accijnzen in 2014 ( om maar wat te noemen) de zoveelste financiële klap die door de VVD wordt uitgedeeld aan de inwoners van Wassenaar.

Hoe komt de ozb heffing tot stand en wat was er afgesproken?
De ozb heffing (als inkomsten voor de gemeente) moet ieder jaar constant zijn. Dat wordt gedaan door alle WOZ waarden te bepalen en elkaar te tellen en dan een omrekenfactor te nemen. Zo worden de dalende of stijgende prijzen van de huizen gecompenseerd. De misgelopen inkomsten van 6,5 ton per jaar zijn ontstaan door een fout van VVD wethouder van Dijk. Ambassades en kerken tellen wel mee voor de Woz waarde maar er kan geen ozb geheven worden. Jammer en ooit misgegaan maar in de begroting voor 2011 en de volgende jaren is de raad uitgegaan van het geld wat in het voorgaande jaar was binnengekomen dus er is feitelijk niets aan de hand. Compensatie van de misgelopen gelden moet dan toch gevonden worden door alle andere huizenbezitters hoger te belasten? Dat is voor DLW onacceptabel. De raad kan tot een verhoging besluiten. Echter er is in deze raadsperiode afgesproken dat de ozb heffing uitsluitend met het inflatiepercentage mag worden verhoogd. Dat is momenteel 2 %.

De VVD wil helemaal niet bezuinigen maar meer geld van u ontvangen
Immers de VVD wil een sluitende begroting en ze willen niet minder uitgeven maar ook niet meer uitgeven dan er in kas zit dus dan moeten er andere inkomsten komen omdat de inkomsten uit de staatskas (gemeentefonds) verminderen. Besparen op de uitgaven voor bestuur en de ambtelijke organisatie willen deze partijen niet. Wassenaar geeft alleen al circa 25 miljoen uit aan bestuur dus dan zal je als je een gat in de hand hebt de inkomsten moeten verhogen.

Nietszeggende “intelligente” symboolpolitiek van de VVD
In de door de VVD ingediende motie stelde men dat indien bleek dat er meer opgehaald zou worden dan begroot dat het teveel dan terug zou gaan naar de belastingbetaler. De VVD zegt dan ook nog altijd voor een sluitende begroting te zijn. Wat een intelligente kijk op de gemeentelijk financiën immers een begroting is altijd sluitend of er nu overschotten of tekorten zijn, maar enfin… De VVD ging samen met CDA, D66 en GroenLinks akkoord met de verhoging van 15 o/o met als nietszeggende voorwaarde, voortkomend uit de zinloze VVD motie, dat als er meer binnen zou komen dan begroot dat het teveel opgehaalde zou terugvloeien naar de woningeigenaren.

Rien ne va plus, het geld is niet meer van u
Erg “sympathiek” dus deze VVD motie. Eerst fors verhogen en dan beloven dat als je teveel ophaalt dat dit teruggegeven wordt. Maar denkt U nu echt dat er nog meer opgehaald wordt dan de 1 miljoen verhoging die men nu extra bovenop de ruim 6 miljoen wil ophalen? Maar de 15 % verhoging werd wel even doorgeduwd.

Eerlijk is eerlijk, afspraak is afspraak voor DLW
DLW stemde uiteraard tegen de voorstel. Afspraak is afspraak. De heffing verhogen met maximaal 2 % had MEER DAN GENOEG moeten zijn.

De legeskosten zijn ook al een tegenvaller, zij zijn niet kostendekkend
De andere VVD motie ging over legeskosten. Deze blijken niet kostendekkend te zijn. Legeskosten worden berekend o.a. bij bouwvergunningen. Jarenlang weigerde de VVD wethouder onderzoek te doen of de legeskosten kostendekkend waren. Daardoor mochten de legeskosten ook niet verhoogd worden. Eindelijk heeft het huidig college gedaan wat de raad wilde en de legeskosten moesten met 68% omhoog om kostendekkend te worden. Dat is erg veel en het blijkt dat de inwoners jarenlang vele bouwprojecten “gesubsidieerd” hebben. De inwoners van Wassenaar die niets bouwden betaalden jaar in jaar uit namelijk de tekorten. De behandeling van de aanvraag kostte veel meer dan de aanvrager betaalde. Dat kan natuurlijk niet.

Legeskosten gefaseerd omhoog
Het voorstel werd om de legeskosten gefaseerd omhoog te laten gaan om kostendekkend te worden. Eerste jaar + 20%, 2e jaar ook + 20% en het derde jaar het verschil waarbij in de tussenliggende tijd gekeken zou worden wat simpeler of efficiënter zou kunnen om de laatste verhoging te kunnen matigen. Bijvoorbeeld het kappen van bomen onder bepaalde voorwaarden vergunningvrij maken etc.

68% verhogen zou wel erg veel zijn in een keer. Aan de andere kant is het wel zo dat de legeskosten in vergelijking tot de bouwkosten maar een klein percentage uitmaken. Waarom zou u als belastingbetaler dat dan moeten subsidiëren indien u zelf niet bouwt.

Als percentage van de bouwkosten gaat het “nergens” over maar in totaal gaat het jaarlijks over een tekort van momenteel ongeveer 3 miljoen per jaar. En dat terwijl de bouwactiviteiten in de huidige tijd niet bijzonder hoog te noemen zijn. Bij meer bouwactiviteiten wordt dit tekort nog groter. Dit subsidiëren inwoners van Wassenaar.

Wat heeft u als Wassenaars inwoner de afgelopen jaren zoal gesubsidieerd?
De nieuwbouw van het zwembad, het gebouw van de SJW, de nieuwbouw van de Amerikaanse school , de nieuwbouw van de Amerikaanse ambassade, de bouw van het Caldic museum, het project Pieter Maritsztraat, het Bronovo gezondheidscentrum maar ook alle kleine projecten woonhuizen, garages, dakkapellen, verbouwingen, kapvergunningen etc etc.

De motie van de VVD behelsde niet 20% maar slechts met stapjes van 10% te verhogen. Immers de VVD wil de aanvragen niet met hogere kosten opzadelen. Ook dat klinkt leuk maar u betaalt de tekorten. Hoezo is de VVD zuinig met uw geld? VVD werd in de motie gesteund door WWW en D66 waardoor de motie werd aangenomen. Ook hier stemde DLW tegen.

DLW vind dat afspraak is afspraak en dat alle leges dus zo snel mogelijk kostendekkend moeten zijn. Daarnaast geldt de afspraak dat de gebruiker betaalt. Wederom hield de VVD zich niet aan haar eigen afspraak, maar waarom gingen WWW en D66 hierin mee??

Tags

DLWVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top