Skip to content

Vrijwillige ‘klaarovers’ gezocht door Dierenbescherming

3 januari 20142 minute read

Wassenaar – Het is weer bijna tijd voor de paddentrek en zoals ieder jaar, vanaf eind februari helpen vrijwillige klaarovers op tien locaties in Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Zoetermeer duizenden amfibieën de verkeerswegen oversteken. De Dierenbescherming zorgt al ruim vijftien jaar dat vele duizenden padden – maar ook kikkers en salamanders – na de winterslaap veilig hun paargebieden bereiken. Dierenbescherming Haaglanden is daarom hard op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die het team van de werkgroep paddentrek willen versterken.

Paddentrek
De padden trekken in de periode tussen half februari en eind april van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. Dat is de plek waar ze meestal zelf als donderkopje zijn opgegroeid. Padden zetten hun eieren af in lange snoeren in het water. Het begin van de paddentrek is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als het enkele dagen achter elkaar warm genoeg is.

Locaties in en rond Den Haag
Omdat vele padden tijdens de voorjaarstrek drukke verkeerswegen moeten oversteken, en zonder hulp duizenden dieren worden doodgereden, zetten vele vrijwilligers van de werkgroep paddentrek de dieren de weg over. In 2013 hebben 200 vrijwilligers 7570 padden, 753 kikkers en 200 salamanders veilig naar de overkant geholpen. Voor dit jaar zoekt Dierenbescherming Haaglanden nog vrijwilligers die, in omgeving Den Haag gedurende zo’n zes weken een vaste avond in de week, vanaf zonsondergang tot ongeveer 23:00 uur, willen helpen met het overzetten op een van de volgende locaties:
• Dotterbloemlaan (Den Haag)
• Laan van Poot (Den Haag)
• Machiel Vrijenhoeklaan (Den Haag)
• Wijndaelerduin (Den Haag)
• Kwekerijweg (Den Haag)
• Appelgaarde/Kastelenring (Leidschendam-Voorburg)
• Park Leeuwenbergh (Leidschendam)
• Buurtweg/Kasteelvijver (Wassenaar)

Vanaf dit jaar worden er ook op een locatie in Zoetermeer (Tochtpad) vrijwilligers van de Dierenbescherming ingezet om padden over te zetten. Nieuwe vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor een informatieavond op 11 of 20 februari. Bioloog Lex Kreffer zal dan alles uitleggen over de paddentrek en wat er van de vrijwilligers wordt verwacht.

Ga voor meer informatie en het aanmeldformulier naar de website van Dierenbescherming Haaglanden: www.haaglanden.dierenbescherming.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top