Skip to content

Terugkeer Henk de Greef in de gemeenteraad

10 januari 20142 minute read

Wassenaar – Zoals u uit de media inmiddels zult hebben vernomen keert Henk de Greef op 20 januari aanstaande terug in de Wassenaarse gemeenteraad namens de VVD, tot aan de verkiezingen van 19 maart.

Wij krijgen als bestuur veel reacties en vragen hierover van Wassenaarders. Er heerst veel onbegrip over het feit dat de heer De Greef, na alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd, namens de VVD kan terugkeren in de Wassenaarse gemeenteraad. Daarom willen wij deze situatie nader toelichten.

De Kieswet bepaalt dat wanneer tussentijds een raadszetel vrij komt, zoals onlangs gebeurde bij de VVD, gekeken moet worden naar de lijst van de laatste verkiezingen, in dit geval de lijst van 2010. De volgorde van die lijst is bepalend voor het opvullen van tussentijds openvallende plaatsen. De vraag om de opengevallen zetel in te nemen moet volgens de Kieswet dus ook gesteld worden aan personen die eerder in de gemeenteraad zaten maar tussentijds de gemeenteraad hebben verlaten (in het geval van Henk de Greef was dat omdat hij wethouder werd).

Op de lijst van 2010, die weer van bovenaan gevolgd moet worden, is de heer De Greef de eerste die door de burgemeester is gevraagd. Wij hebben met de heer De Greef overlegd en richting hem de wens uitgesproken om zijn zetel ter beschikking te stellen aan Jacob Jan Bakker. De heer Bakker is de eerste op de VVD-lijst van 2010 die nog niet in de Raad heeft gezeten. Bovendien is hij de nummer 2 van onze nieuwe lijst voor de verkiezingen van 19 maart. De heer De Greef heeft aan onze oproep geen gehoor gegeven en besloten de zetel toch in te nemen. De heer De Greef heeft volgens de Kieswet recht op deze plaats en het bestuur moet zich daar dus bij neerleggen.

Het bestuur van de VVD Wassenaar

Tags

Henk de GreefVVDWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top