Skip to content

Run for Rio bijna jarig!

13 januari 20144 minute read

Wassenaar – In 25 jaar is Run for Rio meegegroeid met de veranderingen binnen de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Eerst ging het vooral om wonen in een opvanghuis door wees- en straatkinderen. Later was er het inzicht om de kinderen te “ontstraten” door de inzet van professionals.

Vervolgens was er het inzicht dat alle kinderen recht hadden op onderwijs, zo ontstonden ook de millenniumdoelen. Nu is de aandacht gericht op het proces om de kinderen een gezonde en gelukkige jeugd te geven. Run for Rio vindt dat de basis voor het verdere leven van een kind, veelal ligt in de kansen die het kind in zijn of haar jeugd heeft gekregen. Daarom voelt Run for Rio zich erg betrokken bij millenniumdoelstelling 2 “elk kind naar school”. In 1990 ging 82% van alle kinderen wereldwijd naar school. In 2008 is dat aantal gestegen tot 89%.Het realiseren van de vele projecten in Brazilië, Indonesië, Ethiopië, Kenia en Tanzania is mogelijk gemaakt door de geweldige inzet van vele vrijwilligers in Wassenaar. Die inzet maakt de organisatie van diverse activiteiten ieder jaar weer mogelijk. Hierbij mag zeker de vriendschap tussen de bestuurders van Run for Rio genoemd worden; dit heeft 25 jaar lang mooie resultaten opgeleverd.

De burgemeester schrijft:
Wassenaar is en blijft een internationale gemeente. Dat blijkt niet alleen uit de gastvrijheid die wij aan vele duizenden buitenlanders verlenen, maar ook uit de betrokkenheid van onze lokale gemeenschap, onze eigen inwoners, bij degenen in de internationale gemeenschap die het wat minder hebben dan wijzelf. Ontstaan vanuit de betrokkenheid van vele dorpsgenoten bij de problematiek van kansarmen, jongeren, daklozen, straatkinderen en zij die geen of onvoldoende onderwijs genieten in de wereld, is Run for Rio van een vaste waarde geworden in Wassenaar. Wassenaar is daarnaast ook met trots een millenniumgemeente. Het is aan de ene kant een moreel schandaal dat projecten als Run for Rio nog steeds nodig zijn, anderzijds vervult het mij met trots dat Wassenaarders bezig zijn en blijven met de wereld.
Zeker in een tijd waarin zo velen naar binnen in plaats van naar buiten kijken. Of het nu Brazilië, Ethiopië, West- Papoea, Kenia of Tanzania is, Run for Rio draagt wezenlijk bij aan de verbetering van levensomstandigheden van de groep kansarmen. En dat door te sporten en te bewegen en andere dingen gezellig samen te doen in ons mooie dorp. Run for Rio, let’s go!

Drs. J.Th. Hoekema,
burgemeester van Wassenaar

Run for Rio bijna 25 jaar jong!
Run for Rio richt zich al bijna 25 jaar op het verwerven van fondsen ten behoeve van projecten voor de kansarme jeugd, straatkinderen en dakloze kinderen waar ook ter wereld. Bijna drie jaar ondersteunt Run for Rio een project in Arusha Tanzania, een initiatief van de stichting DINKA. De stichting DINKA wordt geleid door de Wassenaarse Kimberly Zandvliet en de Tanzaniaanse Eriq Pownall. Via dit project worden een school en een opvanghuis voor de kansarme kinderen van Arusha en omgeving gerealiseerd. Doel van het project is in een dagschool en een internaat goed basisonderwijs aan te bieden voor kinderen van zeer arme gezinnen, weeskinderen of straatkinderen.

Laatste informatie uit Arusha
Afgelopen week schreef Kimberly ons vanuit Tanzania: Veel ouders hebben erg positieve reacties op Dinka School: “We hebben betere scholen en beter onderwijs hard nodig in Tanzania” en ” Beter onderwijs voor lagere prijzen, dat is wat wij zoeken”. Er komen ook wekelijks ouders kijken bij de school en dan geven wij ze een rondleiding. Wat wij verwachten is dat als we eenmaal gestart zijn, er meer aanmeldingen zullen komen. Ouders zullen dan zien dat er leerlingen in ‘uniform’ zijn, dat de sportgelegenheden af zijn, dat de lampen het doen, dat de toiletten af zijn, dat de klaslokalen, eetzaal, keuken en de slaapzalen ingericht zijn etc. Dit zal een veel completer en mooier beeld geven van Dinka School. Net als in Nederland is ook de Dinka School na de vakantie weer gestart.

Jubileum
In februari 2014 zal de stichting Run for Rio precies 25 jaar bestaan. Op zondag 16 februari is er een grote jubileumreceptie. Het project van de Dinka Kids school in Arusha, Tanzania kunt u financieel via de stichting Run for Rio steunen. Geldelijk kunt u bijdragen door giften, donaties, nalatenschap of schenking op ING-Bank 193157 of Rabobank 36.80.10.724 t.n.v. Stichting Run for Rio te Wassenaar.
Voor een overzicht van alle activiteiten van de stichting Run for Rio kunt u onze website bezoeken: www.runforrio.com. Daar vindt u ook nadere informatie over schenking via notariële akte. Met dank voor uw gift!!

Tags

Run for RioWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top