Skip to content

Galerie in de Molen toont nieuwe blik op hedendaagse kunst

15 januari 20143 minute read

Wassenaar – Kunstgroep Wassenaar stelt haar galerie graag beschikbaar als levendig platform waarbij nieuwe vormen van hedendaagse kunst worden getoond. De eerste expositie van het nieuwe jaar in Galerie in de Molen aan het Molenplein 10a in Wassenaar vindt plaats van 18 JANUARI T/M 16 FEBRUARI 2014 en wordt gestart met een verrassende tentoonstelling onder de titel ‘Jonge Kunstenaars’.

De exposanten Maroesjka Verhagen en Carlos van der Putten zijn in juli 2013 afgestudeerd aan de Rietveld Academie, Léon van Opstal in 2008 aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam. Deze drie nieuwe leden van Kunstgroep Wassenaar zijn door de ballotagecommissie zorgvuldig geselecteerd en worden gezien als veelbelovend talent. Ze tonen middels hun kunst , ieder op z’n eigen wijze de wereld van nu en hoe ze die ervaren.

Verrassende tentoonstelling
Geëxposeerd wordt ruimtelijk werk van Maroesjka Verhagen (1990). Met boetseer- en gietwas als voornaamste materiaal zoekt ze in haar sculpturen naar een combinatie van vormloosheid en figuratie. Tijdens het verkennen van de grenzen komen haar sculpturen tot ‘leven’ en laat ze het materiaal als het ware z’n eigen verhaal vertellen. Sprookjes waren deel van Maroesjka’s opvoeding en hebben nog steeds hun uitwerking op haar leven en in haar werk. De verhalen die over grimmige onderwerpen gingen, ‘goed en kwaad’ aan de kaak stelden op een geestige, creatieve manier of een kant van het leven wisten te belichten die nieuw of eerlijk was, bleven expliciet hangen. Deze sprookjes hebben in Maroesjka een hang naar gerechtigheid veroorzaakt die zich manifesteert in haar beelden. De hunkering naar verhalen is een leidraad in haar leven. Maroesjka – geboren en getogen in Wassenaar – studeert momenteel Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Dit doet ze, naast haar werkzaamheden als beeldend kunstenaar voor verdieping van haar kunst.

Carlos van der Putten (1984) heeft naast Beeldende Kunst aan de Gerrit Rietveld Academie, Informatica aan de Hogeschool van Amsterdam en Game & Media Technology aan de Universiteit van Utrecht gestudeerd. Deze disciplines gecombineerd met zijn achtergrond en kunstenaarschap geven zijn werk een geheel eigen karakter. Als multidisciplinair kunstenaar maakt hij sculpturen, tekeningen en schilderijen. In Carlos zijn jeugd stond conflict centraal. In zijn opvoeding werd geleerd dat weerstand bieden, mits rechtvaardig, de enige plicht is die een mens heeft. Dit in combinatie met een grote liefde voor natuurkunde is de drijfveer voor zijn kunst. Hierdoor is zijn kunst soms onbewust brutaal en uitdagend maar altijd intuïtief van aard.

Carlos van der Putten

Léon van Opstal (1981) stelt vraagtekens bij de technologische vooruitgang van de mens door bestuivende insecten te voorzien van mechanische aandrijvingen. Zijn weg van werk naar huis lag eens bezaaid met dode hommels en bijen waarna de globale bijenproblematiek al snel een rol aan nam binnen zijn creaties. Tussen de filligraine messing stangen, scharniertjes en tandwielen komt men een van de verborgen strijders der natuur tegen; een vlinder. Pas bij de tweede blik ontdekt men de subtiele accessoires die het voortbestaan van het hand aangedreven insect zullen moeten garanderen. In eerdere werken zien we een fascinatie voor anatomie terug waarin met eenvoudige aandrijvingen de functie van het bewegen ‘der menschelijke hand’ centraal staat. Staal gecombineerd met afgegoten vingers geven het werk een geheel eigen bestaansrecht. De drie jonge kunstenaars wonen en werken momenteel in Amsterdam.

Leon van Opstal

Openingstijden
Openingstijden Galerie in de Molen donderdag t/m zondag van 14.00-17.00 uur. Opening zaterdag 18 januari om 16.00 door Brigitte Wawoe, beeldend kunstenaar. De exposanten zijn ook zondag 19 januari aanwezig in de galerie. Kunstcafé vrijdag 31 januari (aanvang 20.00 uur), informele inloopavond met onder meer een workshop door Léon van Opstal.

Tags

WassenaarWindlust
Gerelateerde artikelen
Back To Top