Skip to content

Referendum op lokaal niveau? WWW: Jazeker!

27 januari 20142 minute read

Wassenaar – Op 20 januari 2014 hebben Groen Links, Wat Wassenaar Wil, D66. PvdA en DLW een motie ingediend met de opdracht aan B&W om vóór 1 maart 2014 een verordening aan de raad voor te leggen waarmee een referendum bij onze gemeente mogelijk wordt. Deze motie werd ontraden door de burgemeester. CDA en VVD stemden tegen waardoor de motie sneuvelde.

Wat Wassenaar Wil, had het initiatief voor ’n referendum genomen na een pleidooi hiervoor van de heer ten Arve. Eind 2013 bracht de gemeente het rapport “Allemaal Burgers” uit met een schets van de mogelijkheden voor meer inspraak bij belangrijke onderwerpen. Het rapport werd opgesteld door een door B&W ingestelde klankbordgroep. Helaas kwam de klankbordgroep niet met een standpunt over invoering van het referendum en de voorwaarden die daarbij moeten gelden. Overeenstemming ontbrak. Onder druk van VVD, CDA, PvdA en zelfs D66 verdween elke suggestie voor invoering van een referendum in feite naar de prullenbak. Deze partijen vonden het referendum ongewenst omdat de gemeenteraad de burger in het bestuur vertegenwoordigt.

CDA en VVD blijven zich dus verzetten tegen meer inspraak door middel van een referendum. Argument: de burger kan eens in de 4 jaar zijn stem uitbrengen dus tussentijds de mening van de kiezer vragen is nergens voor nodig.

Wat Wassenaar Wil vindt dit een achterhaald standpunt. Bij belangrijke onderwerpen moet ook tussentijds de mening van de kiezer gevraagd kunnen worden.

Afwijzing van het referendum door CDA en VVD is dan ook een staaltje van “oude politiek”. Blijkbaar gaan deze partijen de directe confrontatie met standpunten van de kiezers uit de weg.. WAT WASSENAAR WIL: kiest wél voor het referendum en als zodanig dus voor directe invloed op het bestuur door de Wassenaarse kiezer.

Boet Derks
Wat Wassenaar Wil

Tags

WassenaarWWW
Gerelateerde artikelen
Back To Top