Skip to content

Requiems en late vruchten: het werk van kunstenaars in hun laatste levensjaren

30 januari 20142 minute read

Wassenaar – Op 13 februari 2014, aanvang 20.15 uur is mevrouw drs L. Smit, kunsthistorica, te gast in de Koorruïne van de Dorpskerk in Wassenaar.

Van Mozart is bekend hoe hij zwaar ziek, aan het eind van zijn leven zijn beroemde Requiem schreef. Dergelijke verhalen doen ook de ronde over de serie engelen en Der Inferner Park van Paul Klee. Beide kunstenaars waren zo ziek dat het niet vreemd was dat ze hun einde voorvoelden. Het is wel bijzonder dat zij daarin een bron van inspiratie vonden. Iemand als Matisse lijkt zich niets aan te trekken van de beperkingen van zijn bejaarde lichaam en werkte hard door aan de glasramen van de Rozenkranskapel in Vence. Zijn levensbomen lijken een gouden toekomst te beloven. Kunstenaars als Cézanne en Louise Bourgeois prijzen hun oude dag omdat ze eindelijk het gevoel hebben grip te krijgen op het onderwerp dat hen al vanaf het begin van hun kunstenaarschap bezighoudt.

Als kunsthistorica zal Laetitia Smit u laten kennis maken met het werk dat bovengenoemde kunstenaars op het eind van hun leven maakten en met de inspiratiebronnen ervan. Zij zal ook ingaan op de plaats die deze werken hebben in het werk van de betreffende kunstenaar en ze in een kunsthistorische context plaatsen.

De avond start om 20.15 uur en eindigt, met onderbreking van een koffiepauze, om 22.00 uur.
Na afloop is er gelegenheid om, met een glas wijn, na te praten. De kosten bedragen € 7,50. Koffie en een glas wijn na afloop zijn bij de prijs inbegrepen. Opgave : Marianne Karman, telefoon 070- 5115705 (na 17.00 uur). E-mailadres: karmanmarianne@gmail.com of via het contactformulier op de website www.pkn-wassenaar.nl

Tags

Wassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top