Ga naar hoofdinhoud

De Burgemeester en de rel

3 februari 20143 minute read

Wassenaar – Laat ik eerst even kleur bekennen. Ik ben geen fan van onze burgemeester. Ik ben zelfs een tegenstander van hem. Omdat hij geen boegbeeld is van Wassenaar, onvoldoende leiderschap toont bij het goed besturen van Wassenaar en geen verklaard tegenstander is van een fusie van Wassenaar met andere gemeenten.

Maar wat ik nu zie gebeuren gaat me veel te ver. Iedereen valt over hem heen omdat hij een “deal” van € 151.000 heeft gesloten. Alsof hij dat graag deed. Maar hij moest wel, omdat de ontvangers van deze vergoeding anders naar de rechter zouden stappen om deze vergoeding af te dwingen. En dan zouden we nog langer in het nieuws komen en zouden de totale kosten voor de Wassenaarders nog wel eens veel verder zijn opgelopen.

De burgemeester liet het ook nog eens een besluit van de raad worden zo dat “onze vertegenwoordigers” er over konden beslissen. En die vonden dat het moest gebeuren. Maar in die raad werd weer een onfatsoenlijk spelletje gespeeld. Voor de raadsvergadering, waarin beslist zou worden over de vergoeding, weten de raadsleden dat het voorstel tot betaling zonder meer moet worden goedgekeurd. Maar de VVD wil tegenstemmen om te kunnen roeptoeteren dat ze heeft tegengestemd. En ze heeft tegen gestemd, maar er waren maar 3 van de 7 VVD raadsleden aanwezig. De rest moest thuisblijven, want anders zouden er te veel tegen stemmen. En de WWW? Die moesten voor stemmen want daar kwam het overgrote deel van de vergoeding terecht. En dus worden 2 WWW raadsleden er met de haren bijgesleept, hoewel ze het er niet mee eens waren, om voor te stemmen. Dus we hebben een raad met 21 leden. En de uitslag: VVD 3 tegen, WWW 4 voor de vergoeding. Zo gaat dat dan. En laat ik het woord transparantie niet horen.

En vervolgens mag de burgemeester de klappen opvangen. Geen van de zittende politieke partijen die het voor hem op neemt. En z’n verantwoordelijkheid neemt. Lekker schuilen achter de man. En de waarheid? Die houden we even achter de hand.

Als we het dan toch over die waarheid hebben. Ik geloof niet dat de toenmalige wethouder het heeft gezegd. Maar WWW en DLW stellen vragen in de raad en sturen een persbericht het land in, dit alles gebaseerd op 4 getuigen. Een paar dagen later trekt een van de getuigen de verklaring in. Maar het kwaad is al geschied en de burgemeester blundert er door heen met persconferenties en stoere taal over de sleutel van de drankkast. Een bureau wordt ingehuurd. De 4 getuigen weigeren medewerking. Omdat ze dan met de billen bloot moeten en in ieder geval 1 getuige zal vermelden dat ze het niet heeft gehoord. En dan gaan degenen die geen medewerking hebben verleend ook nog eens vrolijk een geld verslindende juridische procedure beginnen. En dan uiteindelijk vergoeding eisen, en krijgen.

Pikant is dat de 4 getuigen, kort na de gebeurtenissen, een verklaring bij de notaris hebben laten optekenen. Ik ben benieuwd wat daar in staat. Maar transparantie is ten slotte maar een woord.

Die hele rel en de vergoeding zal nog wel in het nieuws blijven tot en met de verkiezingen. Ik hoop dat na de verkiezingen zo veel nieuwe mensen in de raad zitten dat we dan eindelijk de hele affaire kunnen vergeten en we weer met het goede van Wassenaar bezig kunnen zijn.
Dat kan door op ons te stemmen.

Henri Hendrickx
Lijsttrekker Hart voor Wassenaar. Met een beetje lef.

Tags

SeksrelWassenaar
Gerelateerde artikelen
Back To Top